Amsterdamse huizenbezitter koopt erfpacht niet af

Amsterdamse huizenbezitters zullen hun erfpacht niet eeuwigdurend afkopen. Ze vinden de voorstellen van de gemeente 'oneerlijk', 'niet realistisch' en 'slecht onderbouwd'.

Woontoren op de kop van het KNSM-eiland Beeld ANP
Woontoren op de kop van het KNSM-eilandBeeld ANP

Slechts zes procent zal gebruik maken van de mogelijkheid om haar erfpacht voor altijd af te kopen, blijkt uit een enquête van Vereniging Eigen Huis onder haar Amsterdamse leden. Het gemiddelde bedrag waar zij dan op uitkomen is 37.279 euro.

Bijna tweederde van de Amsterdamse huizenbezitters zal niet afkopen. Gemiddeld moeten de respondenten ruim 111.000 euro betalen om voor altijd van erfpacht af te zijn.

De meesten beschouwen een afkoopsom van 35.000 euro als kantelpunt; bij dat bedrag zouden ze nog overwegen af te kopen. Daar boven niet meer.

'Oneerlijk'
De gemeente wil huizenbezitters de mogelijkheid bieden hun erfpacht voor altijd af te kopen of hun canon voor eeuwig vast te zetten. De woningeigenaren vinden het voorstel maar niets, blijkt uit de enquête, die de vraag bevatte welke termen het voorstel het beste omschrijven.

Hierbij kwamen 'oneerlijk', niet-realistisch' en 'slecht onderbouwd' als de top-3 uit de bus, gevolgd door onder meer 'kan beter', 'diefstal' en 'direct in de prullenbak'. Een enkeling noemt de plannen 'kan slechter' of 'noodzakelijk'.

Vereniging Eigen Huis heeft ruim 27.000 leden in Amsterdam. Hiervan deden 5371 leden mee aan de enquête. De belangenbehartiger voor huizenbezitters zal de resultaten gebruiken bij de inspraak over de nieuwe erfpachtplannen van de gemeente.

"Wat ons betreft gaan die plannen van tafel," zegt woordvoerder Hans André de la Porte. De vereniging bracht vorige week een rapport uit van onafhankelijk onderzoeksbureau Rigo, waaruit blijkt dat vooral de gemeente profiteert van het nieuwe stelsel en niet de huiseigenaren.

Voor Vereniging Eigen Huis reden om te zeggen dat het stelsel 'grenst aan diefstal'. "Dit komt ook naar voren in onze enquête," zegt André de la Porte. "Amsterdammers vinden dat de gemeente haar eigen belang voorop stelt."

Via de media
Opvallend is dat alle respondenten via de media al op de hoogte waren van de plannen, voordat ze de brief van de gemeente hadden gelezen. Vereniging Eigen Huis kreeg ook reacties van leden met een woning op eigen grond, die dus niets te maken hebben met de plannen van de gemeente. Zij voelen vooral mee met de erfpachters. "Dit lijkt mij een nachtmerrie," luidt één van de reacties.

Bij Vereniging Eigen Huis zijn ze verrast door de betrokkenheid van de Amsterdammers en de hoge respons. Een vergelijkbare raadpleging onder huizenbezitters in Groningen over de aardbevingen en de gaswinning, leverde veel minder reacties op.

Inmiddels komen ook telefoontjes binnen van mensen die een huis willen kopen in Amsterdam en die door de erfpachtplannen aan het twijfelen zijn geslagen. "Ze willen weten waar ze aan toe zijn," aldus André de la Porte.

Zie ook: Met het erfpachtvoorstel van Van der Burg is niemand meer blij en: Dit is wat we weten over het nieuwe erfpachtstelsel

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden