Grafiek

Amsterdamse huishoudens 18 euro minder kwijt aan belastingen

Van de 35 grootste gemeenten dalen in Amsterdam de lokale lasten in 2015 het forst. Gemiddeld is een Amsterdams meerpersoonshuishouden dit jaar achttien euro minder kwijt aan gemeentelijke belastingen. Dat is een afname van 2,8 procent vergeleken met 2014.

Beeld Graphics/Parool

Die cijfers staan in een rapport van onderzoeksinstituut Coelo, dat elk jaar de woonlasten per gemeente vergelijkt.

De daling zit vooral in de fors lagere afvalstoffenheffing. Het stadsbestuur heeft die met 15 miljoen euro verlaagd, wat zorgt voor een gemiddeld 5,2 procent lagere aanslag.

In sommige stadsdelen valt het voordeel nog hoger uit doordat de afvalstoffenheffing, die verschilde per stadsdeel, wordt gelijkgetrokken. Daardoor daalt de heffing voor een meerpersoonshuishouden in Noord met 47 euro en in Zuidoost met 32 euro. In Centrum, Oost en Zuid is de daling kleiner, zo'n negen euro.

Lichte daling
Aan ozb, de belasting voor huizenbezitters, haalt Amsterdam hetzelfde op als in 2014, evenals aan rioolheffing. Met gemiddeld 615 euro zijn deze lokale lasten in Amsterdam lager dan het gemiddelde van de 35 grootste gemeenten (zie graphic). Samen halen die in 2015 0,8 procent meer op. Afgezet tegen de inflatie van één procent geeft dat zelfs een lichte daling.

Dat is opmerkelijk omdat de gemeenten meer taken hebben gekregen. De ozb-opbrengst stijgt met gemiddeld 2,5 procent, maar dat is minder dan de met de rijksoverheid afgesproken limiet van drie procent. Of de gemeenten zich daaraan houden wordt later bekend, als de ozb-opbrengst in alle gemeenten bekend is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden