Amsterdamse huisartsen vrezen oplopende wachtlijsten

Amsterdamse huisartsen zien de wachtlijsten voor behandelingen groeien. Niet alleen signaleren ze dat patiënten langer moeten wachten op een behandeling in het ziekenhuis, er gaan ook vaak maanden overheen voordat kinderen met ernstige psychische problemen bij een GGZ-instelling terechtkunnen.

null Beeld anp
Beeld anp

Dat zegt de Huisartsenkring Amsterdam, waarbij twaalfhonderd huisartsen uit Amsterdam en Almere zijn aangesloten. Volgens de huisartsen worden de bezuinigingen in de zorg steeds zichtbaarder in de spreekkamers.

'Voordat een kind bij een goede instelling als de Bascule zit, ben je een half jaar verder. Dan gaat het om kinderen met een ernstige ziekte, bijvoorbeeld een depressie met een vroegsymptoom van een psychose. Daar moet je veel sneller bovenop zitten,' zegt huisarts Stella Zonneveld, de nieuwe voorzitter van de Huisartsenkring.

Haar voorganger Bart Meijman ziet ook schrijnende gevolgen van de bezuinigingen in zijn praktijk in Osdorp. Ouderen die niet meer in een verzorgingshuis terechtkunnen omdat ze niet 'kwetsbaar' genoeg zijn. 'Ik zie zelfstandig wonende ouderen van wie je denkt: het is wachten tot ze iets breken.'

De huisartsen zien ook dat ziekenhuizen hun patiënten sneller naar huis sturen. 'De beruchte vrijdagmiddag heeft zijn comeback gemaakt,' zegt Zonneveld. 'Ik hoor steeds vaker van collega's dat hun patiënten vrijdagmiddag door de ziekenhuizen naar huis worden gestuurd, terwijl ze daar nog niet klaar voor zijn. Dat kan gewoon niet.'

Lees vandaag (12-5) meer in Het Parool: 'Zoek-maar-uitsamenleving'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden