Amsterdamse hotelsector groeit ondanks 'hotelstop' als kool

Eenentwintig hotels gaan er dit jaar open in Amsterdam, met ruim drieduizend hotelkamers. Voor 2016 staat de teller voorlopig op acht nieuwe hotels met nog eens 1300 slaapplekken.

Zelfs praktisch óp de Dam wordt momenteel aan een nieuw hotel gebouwd: Hotel W, dat naar verwachting eind dit jaar opent. Beeld Artist impression

Ruim dertienduizend hotelkamers zijn er dan bij gekomen sinds 2006. Het is het uitvloeisel van tien jaar gemeentelijk hotelbeleid, bedoeld om Amsterdam van dure, overvolle hotelstad tot een levendige, betaalbare plek voor toeristen en zakenlui te maken, die moeiteloos de strijd met Europese concurrenten aankan.

De nieuwkomers zitten veelal in voormalige leegstaande kantoor­torens in gebieden als Sloterdijk en Zuidoost. Maar ze zitten ook in hartje stad, waar de afgelopen tien jaar 33 hotels en bijna 2900 kamers werden toegevoegd.

Het probleem - overvolle hotels in drukke tijden en stijgende kamerprijzen - is er niet mee opgelost. Beide verschijnselen zijn nog even nijpend als tien jaar geleden.

Drukte in de stad
Wat al die nieuwe hotels wel hebben gebracht, is meer drukte in de stad - en meer geklaag van Amsterdammers daarover. Het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) alleen al in de eerste vijf maanden van het jaar ruim vijf procent toegenomen, met Amsterdam als epicentrum.

Dat is de reden waarom de gemeente de rem op de hotelontwikkelingen heeft gezet. Maar het is een krachteloze rem. De komende vijf jaar zullen er elk jaar zo'n duizend kamers bij blijven komen in groot-Amsterdam.
Nieuwe hotels moeten naar de stadsrand en de regio, heet het. Maar er zijn zo veel uitzonderingen op die regel, dat het beleid nauwelijks werkelijkheid wordt. Zelfs óp de Dam wordt momenteel aan een nieuw hotel gebouwd, in de Industrieele Groote Club.

Cijfertjes
De hotelhausse heeft vooral de hoteliers zelf veel gebracht. In de eerste vijf maanden van dit jaar nam hun omzet 5,3 procent toe. Maar zelfs de hoteliers vinden dat het beleid is ontspoord: er wordt te veel gekeken naar cijfertjes en te weinig naar kwaliteit. Te veel hotels als oplossing voor de kantorenleegstand, te weinig zekerheid dat hun exploitant er over vijf jaar nog zin in heeft.

Met de tophotels zit het wel goed, met een Andaz, een Waldorf-Astoria en straks een W en een Rosewood. Maar dan? Een trits 'groepshotels' die zich voor een handvol euro's per nacht richten op het soort publiek dat Amsterdam juist kwijt wilde raken?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden