PlusAchtergrond

Amsterdamse hotels bereiden zich voor op opvang van patiënten

Beeld ANP

Amsterdamse hotels bereiden zich op verzoek van de Veiligheidsregio voor op de opvang van patiënten en zorgpersoneel, voor het geval de ziekenhuizen door de aanhoudende toename van coronapatiënten in de problemen komen.

“We hebben nu de eerst contacten met hoteliers gelegd,” zegt een woordvoerder van Horeca Nederland Amsterdam. “Een aantal ondernemers heeft al aangegeven bereid te zijn om zieken onder te brengen. We doen een oproep aan onze achterban om zich bij hen aan te sluiten.”

De opvang zal onder regie van het Rode Kruis plaatsvinden. “Het zal daarbij waarschijnlijk gaan om de opvang van coronapatiënten die in de laagste risicoklasse zitten of om zieken met andere aandoeningen die niet per se meer in het ziekenhuis hoeven te verblijven, zodat daar plek vrij komt voor coronapatiënten.” Ook praat de horecavereniging met Amstelring, de organisatie die in groot-Amsterdam een aantal verzorgingstehuizen uitbaat.

Verwachte toename

De Veiligheidsregio wil zo voorbereid zijn op de verwachte toename van het aantal coronagevallen in Amsterdam en zoveel mogelijk ruimte creëren in ziekenhuizen en zorginstellingen. Vooralsnog gaat het om een inventarisatie en is er nu nog geen noodzaak om hotels bij te schakelen. “We weten nog niet eens of het specifiek om coronagevallen gaat.”

Hotelpersoneel zal de gewone werkzaamheden uitvoeren en niet worden ingeschakeld voor zorgtaken. Die worden verricht door gediplomeerd ziekenhuis- en zorgpersoneel. “Het gaat voor hotelmedewerkers om bediening, schoonmaak en eventueel keukenwerk. We hanteren daarbij de richtlijnen van het RIVM voor de bescherming van personeel. Als dat niet haalbaar is, dan is het geen veilige opvangplek.”

Opvang familieleden

Inmiddels heeft een aantal Amsterdamse hotels al kamers - of in één geval een hele hotelvleugel -  vrijgemaakt voor zorgpersoneel, dat daardoor niet ver hoeft te reizen naar het werk. Ook richten hotels zich op de opvang van familieleden van coronapatiënten die vanuit elders in het land naar Amsterdam zijn verplaatst.

Corendon Hotels heeft zijn vestigingen in en om Amsterdam al aangeboden als opvangplek, zegt eigenaar Atilay Uslu. Het gaat daarbij onder meer om Corendon City in Slotervaart, dat van oorsprong is opgezet als zorghotel. “Amsterdam City is er echt voor gebouwd,” zegt Uslu. “Er liggen vier ziekenhuizen vlak in de buurt. Het hotel beschikt ook over zorgkamers die precies zijn ingericht voor de opvang van patiënten. We wachten nu op antwoord.”

Corendon Hotels, de zelfstandige hoteltak die is gelieerd aan het gelijknamige reisbedrijf, heeft vanwege het wegblijven van gasten al zijn vestigingen inmiddels gesloten. “Slechter dan dit kan niet. Ik ben al blij dat de overheid ons helpt en wij op deze manier iets kunnen terugdoen. Ik hoef er ook niet aan te verdienen.”

Zorgpersoneel

Fletcher Hotels, met bijna honderd vestigingen de grootste hotelketen van Nederland, heeft voor zijn 120 kamers - 240 bedden - tellende vestiging in Zuidoost al plannen gereed. “Er wordt nu gesproken over de opvang van zorgpersoneel dat in het Amsterdam UMC werkt,” zegt topman Rob Hermans. “Maar misschien blijkt het nodig te zijn om patiënten op te vangen. We willen alleen niet mengen. Het is of zorgwerknemers, of patiënten.”

Fletcher praat volgens Hermans met alle 25 veiligheidsregio’s in Nederland voor opvang van patiënten en zorgpersoneel in hotels. “Dat beperkt zich momenteel nog tot het uitwisselen van draaiboeken,” zegt hij. “Wat moet er gebeuren, om welke patiënten gaat het? Het is nu vooral een inventarisatie en het treffen van voorzorgsmaatregelen. We verwachten wel dat we bij moeten schakelen. We staan in een aantal vestigingen klaar om direct op te vangen als dat nodig is.” 

Toezicht

De opvang van patiënten zal volgens hem altijd plaatsvinden onder toezicht van gediplomeerd zorgpersoneel. “Onze medewerkers zullen goed worden beschermd en geen zorgtaken uitvoeren, maar wel behulpzaam zijn bij de zorg.” Fletcher huisvest inmiddels in één van zijn hotels, in Helmond, coronapatiënten. “Dat is een bijzonder geval, omdat de bovenste twee verdiepingen toch al van een zorginstelling zijn. Onder hun regie vindt er nu op de hotelverdiepingen opvang plaats.”

Eerder kondigde ook hotelketen Van der Valk aan vestigingen open te stellen voor patiënten, wat onder meer in Limburg al in twee hotels gebeurt. Daar zijn voor de vestiging in Amsterdam vooralsnog geen plannen voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden