Plus

Amsterdamse hotelier in Gambia klaar voor terugkerende toeristen

De rust in het Afrikaanse land Gambia is na dagenlange crisissfeer rond de machtsoverdracht teruggekeerd. De vertrokken tienduizenden internationale toeristen kunnen terugkeren. De Amsterdamse hotellier Peter Engels is er klaar voor.

De Amsterdamse hotellier Peter Engels Beeld René Meurs/Ngala Lodge
De Amsterdamse hotellier Peter EngelsBeeld René Meurs/Ngala Lodge

'Alles is voorbij, iedereen in veilig," zegt Peter Engels (64) vanuit zijn boetiekhotel Ngala Lodge in Gambia.

Nederlandse reisorganisaties haalden vorige week 1600 toeristen terug uit het Afrikaanse land, omdat onrust dreigde nadat oud-president Yaha Jameh weigerde de macht over te dragen aan zijn opvolger Adama Barrow, die in december de verkiezingen had gewonnen. Zaterdagavond bond Jameh in en vertrok met twee vliegtuigen naar Ecuatoriaal Guinee.

Nieuwe boekingen
De toeristenbranche zal maandag volgens Engels de wissels omzetten, nadat de nieuwe president zondagavond terug zou komen. Zijn Britse gasten komen met de charter Monarch meteen maandag alweer. Hij hoopt ook dat Nederlandse charters klanten snel vluchten aanbieden.

"Met nieuwe boekingen maken we goede kansen," zegt Engels. "Maar degenen die gerepariëerd moesten worden, of net hebben geannuleerd, heb je niet zo maar terug." Engels overlegt maandag met de Nederlandse reisorganisaties. Tui heeft ook beloofd snel terug te keren.

Voor Peter Engels, bekend als een van de zoons van de oprichter van de verfwinkel aan de Elandsgracht, kwam de politieke crisis op een lastig moment. Hij heeft net zijn hotel uitgebreid met een extra luxe kamercomplex. Engels: "Ons geld zit in de stenen. Het is moeilijk als je net geïnvesteerd hebt, terwijl prompt, notabene in het hoogseizoen, je hotel leegstroomt."

Timide man
Engels kent de nieuwe president overigens vrij goed. Barrow kwam wel eten bij hem in het restaurant, toen hij nog in de oppositie zat. Engels omschrijft hem als een leuke, aimabele, rustige man, die zich bijna timide op de achtergrond houdt.

"We hebben heel veel boekingen staan," zegt Engels. "Als die allemaal komen, zitten we zo weer vol. Hoe het in de praktijk gaat weten we niet, want we hebben dit nog nooit meegemaakt." Verliezen zijn er zonder meer, want een week lang zijn de meeste buitenlandse toeristen weggeweest.

Via Londen
Engels wil graag terug naar zijn vrouw en dochter in Amsterdam, maar daar zal volgens hem ook wel snel weer een week over heengaan. Hij vloog zelf ook altijd met te toeroperators. "Dat is het snelste, het makkelijkste en het beste vervoer, niet per se het meest comfortabele," aldus Engels. "Ik kan wel via Londen of Brussel gaan, maar dan duurt de reis veel langer."

De politieke crisis is precies zo verlopen als Engels had verwacht. "Ik kan niets voorspellen, maar ik verwacht niet dat er veel gebeurt," zei hij. Toch zijn duizenden Gambianen op de vlucht de grens met Senegal over gegaan. Engels begrijpt dat ook niet. "Er bestond enige vrees dat de ene tribale groep zou afrekenen met de andere tribale groep. Er zouden etnische conflicten kunnen openbarsten. Maar goed dat is allemaal niet gebeurd. De mensen vieren nu allemaal feest."

Lees ook: Amsterdamse hotelier in Gambia: na ebola getroffen door politieke crisis [+]

Het hotel van Peter Engels Beeld René Meurs/Ngala Lodge
Het hotel van Peter EngelsBeeld René Meurs/Ngala Lodge
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden