Amsterdamse horeca in acute problemen: ‘De situatie is zeer alarmerend’

Horeca Nederland Amsterdam maakt zich acute zorgen over de toekomst van veel cafés, hotels en restaurants in de stad. Grote hotels maken plannen om te sluiten en er zijn kleinere ondernemers die overwegen nog deze week faillissement aan te vragen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

“De maatregelen die het kabinet dinsdagavond heeft aangekondigd kunnen helpen dat in ieder geval uit te stellen,” zegt voorzitter Pim Evers. “Maar of het ook kan worden voorkomen, kan niemand zeggen. Er zijn nog maar weinig mensen die er op vertrouwen dat dit over drie weken al is afgelopen.”

“De situatie in de Amsterdamse horeca is inmiddels zeer alarmerend. Ik spreek al grote hotels, die binnenkort tijdelijk de deuren moeten sluiten omdat hun bezettingsgraad is gedaald naar 12 procent en kleine ondernemers die overwegen nog deze week faillissement aan te vragen.”

Ook Evers zelf, eigenaar van veertien horecazaken waaronder Canibale Royale, Club Claire, Meneer Nieges, Vergulden Eenhoorn en Disco Dolly worstelt met de toekomst. “Van drie zaken was het voor de sluiting van zondag al echt puzzelen of die het volhouden. En je wilt er ook zijn voor je personeel, zowel voor hun baan als voor hun gezondheid. Moet je dan een hotel open blijven houden?”

“Het is een tijd lang goed gegaan in de branche, maar in die periode zijn de lasten ook sterk gestegen, onder meer de salarissen, de btw en voor hotels de toeristenbelasting. Er zit echt niet zo veel vet op de botten.” De vooruitzichten zijn ook op de langere termijn somber, nu vakanties en zakenreizen ook voor de zomermaanden worden uitgesteld of geschrapt. “De Rai veegt zijn agenda tot tenminste juni schoon, dat heeft ook grote weerslag op de branche.”

Overleg met gemeente

De branche heeft afgelopen maandag ‘goed overleg gehad met de gemeente. “Daarbij is afgesproken dat ze een aantal voorstellen serieus gaan bekijken. Een deel daarvan, zoals het opschorten ven toeristenbelasting, precario en andere lokale lasten is nu landelijk geregeld. Maar wij willen ook graag dat naar de toekomst wordt gekeken en dat er nu al voor Amsterdam Partners geld wordt vrijgemaakt om, als het straks weer kan, Amsterdam te promoten bij toeristen en congresgangers.”

Ook moeten er volgens Evers nog organisatorische obstakels uit de weg worden geruimd. “De aanvraag voor de regeling voor arbeidstijdverkorting duurt veel te lang. Veel kleine ondernemers hebben de tijd niet om dat te overbruggen. Dat zou echt veel sneller moeten.”

Evers looft de houding van veel commerciële partners van de horecabranche. “Ik hoor verhalen dat verhuurders restaurants uitstel van huur geven, of zelfs kwijtschelden.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden