Amsterdamse horeca discrimineert nog steeds

Het lukt de gemeente nog steeds niet discriminatie in het Amsterdamse uitgaansleven aan te pakken, ondanks het voornemen in het collegeakkoord. Een nieuw onderzoek met mysteryguests moet dat veranderen.

Een portier in de Escape heeft in 2013 een Roemeen geweigerd omdat hij Roemeens was Beeld Maarten Brante
Een portier in de Escape heeft in 2013 een Roemeen geweigerd omdat hij Roemeens wasBeeld Maarten Brante

"Laat ik het maar gewoon zeggen: er zijn cafés en discotheken in de stad waar keihard wordt gediscrimineerd," zei burgemeester Eberhard Van der Laan in 2010 na een proef met mysteryguests. En dus zou proces-verbaal opgemaakt worden tegen discriminerende horeca-ondernemers.

Twee jaar later was er geen enkel proces-verbaal uitgeschreven. De gemeente kondigde opnieuw controles met mysteryguests aan, en strengere regels. Het deurbeleid moest zichtbaar zijn bij de ingang en na drie overtredingen zouden cafés definitief moeten sluiten.

Deurbeleid
Er is nog steeds geen enkele overtreding geconstateerd. Het deurbeleid wordt nu wel bij 23 van de 30 zaken duidelijk aangegeven, blijkt uit recente controles.

Toch is het probleem hiermee niet uitgebannen: bij zes van de dertig zaken werden mysteryguests geweigerd zonder duidelijke reden. "Op basis hiervan kunnen we niet constateren dat sprake is van discriminatie," zegt een woordvoerder van de burgemeester.

Daarom heeft de gemeente nog nooit een waarschuwing uitgedeeld: bewijs maar eens dat een portier iemand op basis van afkomst heeft geweigerd.

Het Meldpunt Discriminatie Regio Amsterdam (MDRA) ontving in 2014 28 meldingen van deurdiscriminatie en in 2015 27. Maar van lang niet alle meldingen zijn details beschikbaar.

"Klachten worden meestal hetzelfde weekend ingediend," zegt Joke Walstra van het MDRA. "Als we maandag nabellen krabbelen mensen terug, of heeft de club aan de geweigerde laten weten dat het een misverstand was."

Smoesje
Als uit het nabellen wel het vermoeden van discriminatie ontstaat, wordt de melding doorgestuurd naar de gemeente. "Maar veel portiers gebruiken een smoesje," zegt Walstra.

"Ze zeggen bijvoorbeeld dat vanavond alleen voor leden is, en laten autochtone jongeren daarna zo doorlopen." De meeste geweigerden melden het incident niet eens, want discriminatie is toch niet aan te tonen.

Amsterdam kende de afgelopen jaren één uitzondering. Op vrijdag 16 augustus 2013 weigerde een portier van club Escape op het Rembrandtplein een Roemeen. 'No Romanian guys,' zou hij gezegd hebben. De geweigerde diende een klacht in bij het College voor Rechten van de Mens, dat hem gelijk gaf.

Escape
De Escape verklaarde dat de portier 'Not this Romanian guy' zei. Hij zou hem hebben herkend als notoire zakkenroller. Het College achtte dat niet bewezen, maar burgemeester en wethouders achtten discriminatie ook niet bewezen.

"Wel is er een gesprek met de ondernemer geweest en is het incident meegenomen in het dossier," zegt de woordvoerder.

Mysteryguests zijn volgens Walstra effectiever doordat horecazaken op heterdaad betrapt worden. Maar of het huidige onderzoek iets oplevert is afwachten.

De zes zaken die geen reden voor weigering gaven, worden opnieuw bezocht.

"Afhankelijk van het tweede bezoek bekijken we of en welke maatregelen mogelijk zijn," zegt de woordvoerder. Het kan gaan om een waarschuwing, een dwangsom, of het intrekken van de vergunning voor een week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden