Amsterdamse hoogleraar doet theorie Einstein wankelen

De Amsterdamse hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde publiceerde maandagnacht een baanbrekend artikel over donkere materie en zwaartekracht waar in vakkringen jaren naar is uitgekeken.

Het Parool
Erik Verlinde. Beeld Eva Plevier
Erik Verlinde.Beeld Eva Plevier

Na zes jaar sleutelen gaat Verlinde met zijn nieuwste theorie in tegen de voorstelling van zwaartekracht door Newton en de relativiteitstheorie van Einstein. Maandagnacht publiceerde de Amsterdamse hoogleraar zijn werk Emergent Gravity and the Dark Universe online op de voorpublicatiesite Arxiv.

Volgens Verlinde is het bestaan van donkere materie en zwaartekracht een illusie, het gevolg van iets fundamentelers. Hij vergelijkt het met temperatuur. De warmte die wij voelen is 'zelf' immers niets, maar wordt veroorzaakt door de beweging van moleculen.

Enen en nullen
Iets soortgelijks gebeurt met zwaartekracht, zegt de hoogleraar. Het universum zou zich verzetten tegen het optillen van een massa, waardoor de illusie van zwaarte ontstaat.

Om dat in te zien, moet er eerst anders naar de kosmos worden gekeken. Verlinde ziet de werkelijkheid niet langer als een verzameling massa's - mensen, planten, enzovoorts - maar als een verzameling informatie. Enen en nullen dus.

De afgelopen jaren rolde hij dat idee uit over het complete heelal en ontdekte in zijn formules meteen verklaringen voor onbegrepen zaken als donkere materie en donkere energie.

Verlinde werkte al die jaren aan de UvA aan een opvolger van de radicale zwaartekrachttheorie waarvoor hij in 2011 de Spinozapremie won, de hoogste wetenschapsonderscheiding in Nederland.

Lees ook ons interview met Erik Verlinde: 'We staan aan de vooravond van een revolutie die misschien wel groter is dan die van de kwantummechanica en de relativiteitstheorie bij elkaar.' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden