Amsterdamse havenkraan was niet goed vastgelast

© Kustwacht Beeld
© Kustwacht

De Amsterdamse havenkraan die vorige week in de Noordzee tuimelde, blijkt niet goed te zijn vastgelast. Ook een tweede kraan van hetzelfde transport dreigde overboord te vallen.

In de nacht van 19 december verloor een transport met drie oude havenkranen een exemplaar op de Noordzee ter hoogte van Noordwijk. De driehonderd ton zware kraan ligt sindsdien in de vaarroute en hindert daar de scheepvaart.

Laswerk
De Inspectie Verkeer en Waterstaat (IVW) trekt nu de voorlopige conclusie dat de kraan van het ponton is gekanteld doordat een ijzeren plaat waarmee deze aan het vaartuig bevestigd was, niet goed was vastgelast. 'Het laswerk van de borgplaat is afgescheurd, waarschijnlijk doordat de las niet juist is aangebracht,' aldus een woordvoerder van IVW.

Bij een andere kraan werden scheuren in het laswerk aangetroffen. Na het verlies van de eerste kraan werden de overgebleven kranen ter hoogte van Scheveningen beter vastgezet.

IVW stuurt het definitieve rapport naar het KLPD, die moet uitmaken of er strafmaatregelen of boetes volgen tegen de betrokken bedrijven. Ook die zijn geïnformeerd.

Verwijderen
Rijkswaterstaat heeft de transporteurs opdracht gegeven de kraan zo spoedig mogelijk uit de Noordzee te verwijderen. De kraan zal, afhankelijk van de weersomstandigheden, zo snel mogelijk worden gelicht. 'Dat kan nu niet,' aldus Rijkswaterstaat, 'omdat het weer te ruig is.'

De kranen, die 45 jaar op de kade van de Amsterdamse Westhaven stonden, zijn eigendom van het Belgische Cobra, die ze kocht onder voorwaarde dat ze zouden worden gesloopt. Volgens verschillende bronnen, waaronder Havenbedrijf Rotterdam, zijn de kranen echter doorverkocht aan het Rotterdamse overslagbedrijf Uniport. (Herman Stil)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden