Amsterdamse haven ziet kansen in Cuba

De Amsterdamse haven voert verkennende gesprekken met Cuba over een rol in de haven van Havana. De mogelijkheden voor de toekomst lopen uiteen van adviesdiensten tot de afhandeling van cruiseschepen.

Een luchtfoto van de Amsterdamse haven. Beeld anp
Een luchtfoto van de Amsterdamse haven.Beeld anp

Voor de gesprekken hebben wethouder van Economische Zaken Kajsa Ollongren en havendirecteur Dertje Meijer zich gevoegd in een door minister Lilianne Ploumen aangevoerde handelsmissie.

Ollongren ziet duidelijke overeenkomsten met Amsterdam, zegt ze vanuit de Cubaanse hoofdstad. 'Net als Amsterdam heeft Havana een haven binnen de stad, direct in het historische centrum, met veel mogelijkheden voor cruisetoerisme.'

Snelle groei
Door verbeterde relaties met de VS wordt een snelle groei van het toerisme verwacht. Voor lading ligt Havana strategisch op de route naar het verbrede Panamakanaal. 'Maar ze weten niet zo goed hoe ze dat nautisch moeten doen. Daar kunnen we advies over geven,' zegt Meijer. 'Amsterdam heeft ervaring met de transformatie van een haven binnen de stad.'

Amsterdam zou ook de haven kunnen runnen voor Havana. 'Het kan port management zijn, op basis van een contract over een aantal jaar, zoals Schiphol in New York een terminal exploiteert.' De haven voert ook gesprekken met Bonaire over zo'n rol. Op Aruba is de haven al betrokken bij de vernieuwing van een containerterminal en een cruiseterminal.

Historisch erfgoed
Havana wil meer cruiseschepen ontvangen in tot terminal verbouwde oude pakhuizen in de historische stad. Dat zorgt net als in Amsterdam meteen voor dilemma's over de omgang met historische erfgoed. Net als de grachtengordel staat Havana op de werelderfgoedlijst van Unesco. In gesprekken met in totaal vier ministers heeft Amsterdam aangeboden kennis te delen van bijvoorbeeld Stadsherstel en het Afval Energie Bedrijf (AEB). Waar dat overgaat van ontwikkelingssamenwerking in zakendoen valt nog te bezien. 'Het is nog een beetje vroeg om dat te zeggen. Maar dit heet gewoon een handelsmissie,' zegt Ollongren.

Bij hun Cubaanse gesprekspartners proeven ze veel belangstelling, ook al krijgen die de ene na de andere handelsdelegatie over de vloer en zijn Brazilië en China al heel actief als investeerders. Ollongren merkt dat het bij de Cubanen vertrouwen wekt dat de haven en het AEB volledig in overheidshanden zijn.

Matig investeringsklimaat
In analyses door de haven wordt uitdrukkelijk gewaarschuwd voor het matige investeringsklimaat in de centraal geleide economie, waar de mensenrechten niet vanzelfsprekend worden gerespecteerd. Daadwerkelijk investeren in Havana ligt daarom voorlopig niet voor de hand.

'Die afweging moet je maken en haven en AEB maken die nu,' zegt Ollongren. 'In eerste instantie zal het gaan om kennis overdragen en verkennen of we een grotere rol voor ons zien in de toekomst. Niet om avonturen waarvan je de afloop niet kent.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden