Amsterdamse haven laadt en lost recordhoeveelheid

Ondanks de crisis heeft de Amsterdamse haven vorig jaar opnieuw een recordhoeveelheid vracht overgeslagen. Het totaal aan geladen en geloste vracht kwam in 2013 op 78,5 miljoen ton.

Bart van Zoelen
De Amsterdamse haven, Beeld anp
De Amsterdamse haven,Beeld anp

Daarmee kwam de overslag in de haven van Amsterdam licht hoger uit dan in 2012. Toen bereikte de overslag al een recordhoogte, doordat die met 77 miljoen ton nipt boven het niveau van voor de crisis uitkwam.

Voor het hele Noordzeekanaalgebied, dus inclusief de havens van IJmuiden, Beverwijk en Zaanstad, steeg de overslag met 1 procent naar 95 miljoen ton. Ook dat is een record.

Voor Amsterdam zit de groei vooral in de overslag van agrarische bulkproducten (17 procent meer) en steenkool, dat met 14 procent steeg. Maar ook de overslag van stukgoed en containers nam toe, met 12 procent.

Op de nieuwjaarsreceptie van de haven toonde havendirecteur Dertje Meijer zich optimistisch. Ze verwacht voor 2014 weer 'lichte groei'. Wel worden voor het eerst in jaren minder zeecruiseschepen verwacht in Amsterdam. Dat wijt Meijer aan het uitblijven van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden waardoor nieuwe grote schepen de stad niet meer kunnen bereiken. De sluis, waarover dit jaar in politiek Den Haag besloten wordt, blijkt volgens haar 'immer bittere noodzaak.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden