'Amsterdamse haven is geknipt voor duurzame afvalverwerking'

Volgens Pepijn Verpaalen en Camila Pinzon Cortes van stedenbouwkundig adviesbureau Urbanos zijn er talloze opties voor duurzame afvalverwerking in de Amsterdamse haven.

Het Amsterdamse havengebied. Beeld anp
Het Amsterdamse havengebied.Beeld anp

Amsterdam heeft nu de grootste benzinehaven van de wereld, die tegelijk een belangrijke schakel is in de aanvoer van steenkool naar Duitsland. "Een schizofrene situatie," vindt Verpaalen, als je bedenkt dat zo veel Amsterdammers belang hechten aan duurzaamheid.

Maar het zware stempel dat fossiele brandstoffen drukken op de haven geeft ook nieuwe kansen. Als we daar dan toch van moeten afstappen, komt op de kades ruimte vrij om het echt duurzaam aan te pakken.

Circulaire economie
Door kringlopen van materialen aaneen te knopen, zodat afval even verderop weer grondstof wordt. Een circulaire economie, zoals dat dan heet, volgens een snel modieus geworden begrip.

De Amsterdamse haven zou er geknipt voor zijn, zegt Verpaalen. Afval en recycling zijn immers al sterke punten van de haven, met bijvoorbeeld bedrijven die gespecialiseerd zijn in schroot, hergebruik van beton en de raffinage van biobrandstoffen.

De grote afvalwaterzuivering kan worden ingezet om voedingsstoffen en andere organische reststoffen terug te winnen uit het riool.

Lees verder: 'Amsterdam is een walhalla voor recycling' [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden