Update

Amsterdamse haven heeft last van recessie

Archieffoto van de Mercuriushaven. Foto GPD Beeld
Archieffoto van de Mercuriushaven. Foto GPD

AMSTERDAM - De recessie leek begin dit jaar nog aan de Amsterdamse haven voorbij te gaan, maar de economische achteruitgang slaat dit jaar ook in de haven toe. In 2009 daalt de overslag in de haven naar verwachting met 5 procent tot ruim 70 miljoen ton. Na de eerste drie kwartalen van dit jaar bedroeg de totale overslag 55,5 miljoen ton. Dat maakte algemeen directeur Dertje Meijer van de haven woensdag bekend.

Volgens Meijer 'hikt de haven er altijd een beetje achteraan', als er sprake is van economische malaise. De overslag nam begin dit jaar nog wat toe, maar is sinds augustus ingezakt. De overslag van zogeheten droge bulk daalde met bijna 14 procent en die van gewone vracht nam met bijna 38 procent af. Ook daalde de overslag van containers sterk.

De directeur zei zich geen grote zorgen te maken, omdat de overslag inmiddels enigszins lijkt aan te trekken. Bovendien is het marktaandeel van Amsterdam gestegen ten opzichte van andere Europese havens, doordat andere havens vaak meer aan overslag moesten inleveren. 'Relatief doen we het dus helemaal niet slecht.' Voor komend jaar verwacht Meijer dat de overslag gelijk kan blijven aan 2009. 'Maar dat is op dit moment erg moeilijk in te schatten.'

Aderlating

Een belangrijke aderlating is het verlies van de laatste lijndienst voor containerschepen bij terminal ACT. Vanaf begin volgend jaar laten de schepen Amsterdam links liggen. De rederijen varen, mede onder invloed van de recessie, met grotere schepen vanuit Japan en Singapore. Deze zijn te groot voor de huidige zeesluis bij IJmuiden, waardoor ze moeten uitwijken.

De haven kijkt binnenkort nog samen met eigenaar Hutchison naar alternatieven voor de containeroverslag. Meijer zei 'goede verwachtingen' te hebben dat de overslag van containers in de toekomst weer groeit. 'We gaan ervan uit dat we komende zomer weer een diepzeelijn hebben.'

Tweede zeesluis

Tot 2020 wil Amsterdam de overslag in de haven laten verdubbelen tot ongeveer 120 miljoen ton. Belangrijk voor de verdere ontwikkeling van de haven is de aanleg van een tweede zeesluis bij IJmuiden. Havenmanager Ruud van Stralen: 'In de toekomst handelen we met grotere schepen uit het Verre Oosten. Die kunnen alleen naar binnen, als de tweede grote zeesluis er komt. Bovendien is de aanleg noodzakelijk voor de overslag van olie en het binnenlaten van cruiseschepen.' (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden