Amsterdamse haven gaat expertise delen met Aruba

De Amsterdamse haven gaat intensief samenwerken met Aruba. Amsterdamse deskundigen worden ingezet bij de transformatie van een groot haventerrein in de Arubaanse hoofdstad Oranjestad.

De haven van Amsterdam. Beeld anp
De haven van Amsterdam.Beeld anp

Dat zijn het havenbedrijf en de Arubaanse havenautoriteit maandag overeengekomen. Afgesproken is dat de haven de komende jaren één persoon detacheert bij de directie van de Arubaanse havenautoriteit. Vandaaruit zal de Amsterdamse afvaardiging een actieve rol spelen bij het beheer van de haven en het ontwikkelen van plannen voor de kades van Oranjestad.

Verplaatsing van containerhaven
Daar is dicht bij het historische centrum ruimte vrijgekomen door de verplaatsing van een containerhaven naar voorstad Barcadera. Dit moet openbaar terrein worden en een nieuw deel van de stad, recreatie, toerisme en bedrijvigheid combineren. En daar heeft de Amsterdamse haven ervaring mee, zo is de gedachte.

Voor dat nieuwe haventerrein zijn samen met de Amsterdamse haven het afgelopen jaar al verschillende scenario's uitgedacht. Ook hebben Amsterdamse deskundigen de groeikansen en de commerciële strategie van de Arubaanse havens tegen het licht gehouden.

Aruba rekent erop dat Amsterdam goede infrastructuur kan ontwerpen om de havens te verbinden met de oude hoofdstraat van Oranjestad, zoals de Arubaanse minister-president ­Mike Eman eerder zei. De intentie was ook meer cruisepassagiers te ontvangen tijdens het hoogseizoen.

Samenwerking Aruba en Nederland
"Deze overeenkomst is een mooi voorbeeld van hoe Aruba en Nederland elkaar versterken," zegt Louis Posner in een persbericht, namens de raad van commissarissen van de Arubaanse havenautoriteit.

Voor de Amsterdamse haven is de samenwerking met Aruba een manier om contacten aan te knopen met andere havens in Latijns-Amerika. Eerder ging havendirecteur Dertje Meijer al mee op een handelsmissie naar de Cubaanse hoofdstad Havana.

Het havenbedrijf heeft een dochterbedrijf dat zich richt op het te gelde maken van de in Amsterdam opgedane ervaringen met het beheer en uitbreiding van de haven en de cruiseterminal. Behalve in Aruba zijn Amsterdamse deskundigen al ingeschakeld door havens in de Verenigde Arabische Emiraten, Benin, Bonaire en Cyprus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden