Amsterdamse haven begint broedplaats voor start-ups

In een leegstaande werkplaats aan de Moezelhavenweg begint de Amsterdamse haven dit najaar een 'accelerator' voor start-ups. De bedrijvenbroedmachine met de naam ProDock is speciaal bedoeld voor startende bedrijven die aangewezen zijn op het industrieterrein. 

Bart van Zoelen
De Moezelhavenweg in Amsterdam. Beeld Google Street View
De Moezelhavenweg in Amsterdam.Beeld Google Street View

De stad kent al heel wat incubators en accelerators die start-ups in hun kiemfase bij de hand nemen. Maar die zijn vooral ingesteld op ict-bedrijfjes die genoeg hebben aan een bureau, een laptop en hooguit een klein laboratorium om hun vinding te testen.

Het havenbedrijf richt zich op start-ups die enige overlast kunnen geven en daarom alleen buiten de bebouwde kom terecht kunnen. Gedacht wordt aan bedrijven die duurzame technologie op grotere schaal moeten uitproberen.

Circulaire economie
De haven noemt het voorbeeld van een nieuwe technologie om een bepaald plastic te recyclen. Als de onderneming klaar is voor de stap van een kleinschalige proefopstelling naar productie in grote aantallen, is daar ruimte voor aan de Moezelhavenweg.

In het pand, waar voorheen een aannemer zat, komt vijfhonderd vierkante meter kantoor, 2.200 vierkante meter werkplaats en tweeduizend vierkante meter buitenruimte beschikbaar. Gedacht wordt aan innovatieve bedrijven rond circulaire economie, duurzame energie, logistiek of veiligheid.

Contact met bestaande incubators
De haven hoopt meerdere start-ups tegelijk te huisvesten. 'Zodoende wordt kruisbestuiving bevorderd', aldus een woordvoerder. Maar een start-up kan zich ook bewust vestigen bij bedrijven elders in de haven, bijvoorbeeld omdat het gebruik wil maken van hun reststromen. Ook staat ProDock open voor spin-offs van bestaande bedrijven.

ProDock kan verder financiële steun geven aan dit soort ondernemers en bijspringen op juridisch of technisch gebied. Het havenbedrijf heeft daarvoor contact gezocht met bestaande incubators zoals Rockstart en Impact Hub.

De haven onderzoekt nog of investeren in start-ups een optie is. ProDock sluit naadloos aan op de toekomstvisie die het havenbedrijf vorig jaar ontvouwde voor de periode tot 2030. Het net verzelfstandigde havenbedrijf dacht toen hardop aan het participeren in vernieuwende technieken en het stimuleren van innovatie door de Amsterdamse haven in te zetten als proefterrein.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden