Amsterdamse haven als windmolenpark

AMSTERDAM - De Amsterdamse haven levert vanaf morgen meer stroom dan de Westelijke Tuinsteden jaarlijks verbruiken. Morgen worden langs de Afrikahaven negen nieuwe windmolens in gebruik genomen. Het havengebied blijkt prima grond voor de productie van groene energie.

De negen molens langs de Westpoortweg leveren jaarlijks zestigduizend megawattuur elektriciteit, genoeg om circa 17.500 huishoudens van schone stroom te voorzien, vergelijkbaar met alle inwoners van de Amsterdamse wijk Geuzenveld-Slotermeer.

Met de nieuwe molens levert het havengebied nu 125 miljoen kilowattuur windstroom per jaar, te vergelijken met de stroombehoefte van veertigduizend huishoudens - of de complete Westelijke Tuinsteden.

In Westpoort staan nu 37 windturbines, alle van fabrikant Vestas, met een totaal vermogen van 64,2 megawatt. Over zeven jaar moet dat, door het plaatsen van grotere molens, opgelopen zijn tot boven de honderd megawatt, genoeg om in de jaarlijkse stroombehoefte van 55.000 huishoudens te voorzien.

Acht jaar geleden werden de eerste windmolens in de haven geplaatst.
''Wij geven daarvoor de grond uit,'' zegt Paul Pot van Havens Amsterdam, ''maar hebben er verder niets mee te maken. We hebben wel gekeken of het mogelijk was de geproduceerde stroom direct naar de haven te leiden,'' aldus Pot, ''maar dat lukt nog niet.'' De stroom wordt nu geleverd aan het stroomnet waarvan het havenbedrijf en de gemeente weer groene stroom afnemen.

Het merendeel van de molens in de haven wordt geëxploiteerd door Westwind, een samenwerkingsverband waarin onder meer Nuon zit. De negen nieuwe molens zijn van Econcern.

Met de molens in de Afrikahaven is de ruimte voor nieuwe windmolenparken in de haven op. ''Als je meer molens plaatst, wordt het moeilijker nieuwe havenbedrijven te trekken vanwege veiligheidsregels.'' Zo mogen bij olieopslagplaatsen geen molens staan en mogen de masten niet te hoog zijn vanwege het luchtverkeer.

Er is nog wel hier en daar plek voor een eenzame molen in de havens, maar daarvoor moeten wel de regels worden veranderd. In 2000 besloot de gemeenteraad dat er geen 'solitaire molens' in het havengebied mochten komen.
Toch gaat de capaciteit de komende jaren flink omhoog door de acht jaar oude molens te vervangen door nieuwe, krachtiger exemplaren. ''De twintig molens die we in 2000 hebben neergezet, leveren nu tezamen 13,2 megawatt stroom. Ter vergelijking: drie molens die vorig jaar op het voormalige terrein van BP zijn neergezet, leveren samen al negen megawatt.''

Aan de Australiëhavenweg, zijn inmiddels vijf oude molens vervangen door nieuwe exemplaren die vijf maal zo veel stroom produceren. Ook de twintig molens die onder meer langs de spoorlijn naar Zaandam staan, worden vervangen door moderne grote molens. Doordat grotere molens minder dicht bij elkaar geplaatst kunnen worden, is er plek voor vijftien exemplaren. Maar die leveren wel ruim drie keer zoveel stroom.

Veel groter en krachtiger zullen de molens in de haven volgens Pot niet worden. ''Molens van vijf, zes megawatt moeten nog verder uit elkaar staan en daarvoor is geen ruimte.'' (HERMAN STIL )

Graphic Het Parool/Thijs Balder Beeld
Graphic Het Parool/Thijs Balder
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden