Amsterdamse geitenboerderij is wel veilig

Op de geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos zijn alle geiten ingeënt. Foto Jan van Breda Beeld
Op de geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos zijn alle geiten ingeënt. Foto Jan van Breda

AMSTERDAM - Drachtige geiten op boerderijen waar de Q-koorts heerst, moeten massaal worden afgemaakt. Tot nu toe hebben de Amsterdamse boerderijen en bedrijven met schapen en geiten Q-koorts buiten de deur weten te houden.

Een stuk of zeven jongetjes rennen opgetogen heen en weer op geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos. Vince (5) staat in het middelpunt, want vandaag viert hij zijn kinderfeestje. Dat betekent: geiten aaien, de jonge dieren melk geven, vol ontzag kijken naar die gigantische koeien en varkens en heel hard schreeuwen als er een kuikentje gespot wordt.

De vader van Vince, Eric Boom, moest wel eerst twee keer nadenken voordat hij de hele meute meenam naar de geiten. ''Pas toen ik op internet las dat het op de Ridammerhoeve Q-koortsvrij was, zijn we gegaan. Anders hadden we iets anders moeten verzinnen.''

De 120 geiten op de biologische geitenboerderij in het Amsterdamse Bos zijn ingeënt tegen Q-koorts, zowel regulier als homeopathisch. Voor de schapen- en geitenmelkbedrijven en kinderboerderijen in Amsterdam zijn inentingen niet verplicht. Sterker nog: er zijn niet genoeg vaccins om alle geiten en schapen in Amsterdam te vaccineren, hoe graag men het ook wil. Er is maar één fabriek in de wereld die de vaccins tegen Q-koorts maakt, die staat in Frankrijk. Een woordvoerder van het ministerie: ''We hebben die hele fabriek als het ware leeggehaald, maar dat is niet genoeg voor heel Nederland.'' Eerst hebben de gebieden waar Q-koorts voornamelijk heerst, zoals Gelderland en Brabant, de vaccins gekregen.

Volgens Roel Coutinho van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoeven de grote steden zich geen zorgen te maken. Maar de Ridammerhoeve nam toch voorzorgsmaatregelen en zette alles op alles om al wél ingeënt te worden. Eigenaar Wim Dam: ''Wij zijn een bedrijf met een publieke functie én we hebben aardig wat geiten. Ik heb er flink bovenop gezeten, maar heb uiteindelijk mijn zin gekregen.''

Andere bedrijven in Amsterdam moeten nog even wachten. Het is de bedoeling dat vanaf volgend jaar, tussen maart en september, de rest wordt ingeënt, meldt het ministerie van Landbouw. De kinderboerderijen De Werf aan de Archimedeslaan en Brinkie aan de Meerkerkdreef in Amsterdam staan al op de wachtlijst.

Wim Dam en zijn vrouw Corine, die samen de geitenboerderij oprichtten, kunnen wat dat betreft opgelucht ademhalen. Want als een dier eenmaal is ingeënt, is er geen besmettingsgevaar meer. ''Ik moet er niet aan denken dat ik zou moeten ruimen. Sommige geiten lopen hier al tien jaar. Het zou een drama zijn.''

Extra maatregelen zijn er niet getroffen op de geitenboerderij. De stallen worden twee keer per dag schoongemaakt, maar 'dat is al vijftien jaar zo'. Ook zijn er wasbakken waar bezoekers hun handen kunnen wassen, voor extra hygiëne. Maar daar zijn Vince en zijn vriendjes niet mee bezig. De jarige Job trekt zijn vader aan de jas: ''Pap, ik heb een hele dikke geit gezien! Ik ga die dikkerd even wat melk geven, dat vindt hij vast lekker.'' (LISANNE VAN SADELHOFF)

Dieren geruimd
Tot nu toe zijn er dit jaar bijna 2300 mensen met Q-koorts geconstateerd in Nederland.Zes mensen zijn overleden; zij leden allemaal al aan een andere kwaal. De ministers van Volksgezondheid en Landbouw hebben woensdag besloten dat drachtige geiten en schapen van besmette bedrijven gedood moeten worden.

Om hoeveel beesten het gaat, is nog niet bekend. De bacterie komt vrij bij miskramen van zieke geiten en schapen. Dan verspreidt de ziekte zich makkelijk, bijvoorbeeld via de navelstreng of nageboorte. Mensen kunnen besmet raken door het inademen van de besmette stofdeeltjes, afkomstig van landbouwhuisdieren.

Foto Jan van Breda

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden