PlusPS

Amsterdamse FuckUp Night: durf te falen

Op het Icarus Festival wordt zaterdag het falen van de mens gevierd. Het is niet erg als er eens iets misgaat. Dat het zelfs leerzaam is, bewijzen de faalverhalen op de FuckUp Nights.

André Nientied
null Beeld anp
Beeld anp

In een tijd waarin keuzestress reëel is en de hashtag #fail te pas en te onpas op sociale media wordt gebruikt, is het louterend om te horen dat een verkeerde keuze niet fataal hoeft te zijn, maar juist nieuwe inzichten kan bieden.

Daarom is er dit weekend tijdens het Icarus Festival een speciale editie van de Amsterdamse FuckUp Night: een evenement waar vier sprekers eerlijk vertellen hoe spectaculair ze ooit op zakelijk gebied onderuit zijn gegaan.

Het concept van de FuckUp Night ontstond vijf jaar geleden spontaan, in Mexico-Stad, waar een paar vrienden na een paar biertjes onder elkaar opschepten over hun grootste missers.

Dat bleek aanstekelijk, want al die succesverhalen over start-ups gaan je op een gegeven moment ook de keel uithangen: fuck ups zijn vaak leuker én leerzamer. Inmiddels worden er onder het motto 'free your failures' in 200 steden ter wereld (waaronder 5 locaties in Nederland) regelmatig FuckUp Nights georganiseerd, waarmee het faalconcept een succesverhaal is geworden.

Er zijn namelijk faalverhalen genoeg.

Goede Tijden, Slechte Tijden
Neem Sjaak Vink (53), momenteel ceo bij de Social Medwork, een organisatie die à la The Dallas Buyers Club medicijnen opkoopt en verspreidt in landen waar ze niet te koop of veel te duur zijn.

Dat is al vijf jaar een succesverhaal, dus daar vertelde Vink niet over, toen hij bij de recente achtste Amsterdamse FuckUp Night de microfoon in handen kreeg. Hij nam zijn gehoor mee terug naar de eeuwwisseling, toen hij samen met Gijs Versluys, producent van Goede tijden, slechte tijden het idee opvatte een interactieve soap te beginnen: MySoap.

Net zoals bij Big Brother, waarvan de eerste editie een kijkcijferhit was, zou het publiek een kijkje achter de schermen krijgen en deelnemers uit de soap mogen stemmen. Het project, EntertainNet geheten, was groots opgezet: KPN, Sony en Nokia zagen er brood in en ook Vink ging all in: "Ik stopte er anderhalf jaar al mijn tijd en geld in."

Het moest ook meer dan een soap zijn, zo konden kijkers ook de kleding van hun favoriete personage bestellen in een webshop - anno 2000 nog een nieuw idee. Te nieuw, want vrijwel niemand wilde destijds kleding online kopen.

Internet bleek ook de bottleneck van het project: toen de soap startklaar was en een eerste test werd gedaan, bleek internet in 2000 bij veel mensen te traag om hele afleveringen te streamen. "Het zag er fantastisch uit, alleen konden de kijkers het niet ontvangen."

Zo werd MySoap om zeep geholpen en beleefde Vink een 'epic fuck up'. "Ik ben keihard op mijn bek gegaan. Ik liep in mijn vriendenkring al te vertellen dat ik de volgende John de Mol zou worden. Het kostte me zo veel energie dat ik later niet de moed bijeen kon schrapen om het nog een keer te proberen toen de tijd er wel rijp voor was."

De wijze les van Sjaak Vink is dan ook: timing is everything. "Je kan met je idee je tijd ook te ver vooruit zijn. Veel beter is weten dat iets eraan zit te komen en te zorgen dat je er klaar voor bent als het zover is. Je kan beter op de eerste golf meesurfen dan proberen de golf te veroorzaken."

Hondenaanval
Ook ex-politica Wassila Hachchi (37) deed haar verhaal bij de FuckUp Night. Tot begin 2016 zat ze voor D66 in de Tweede Kamer en vertrok ze tot verbazing van haar eigen partij opeens naar de VS om Hillary Clinton als campagnemedewerker te helpen bij de Amerikaanse verkiezingen.

Maar Hachchi helpt 'in het kader van verwachtingenmanagement' de verwachting op sappige inside stories uit de VS meteen uit de wereld: "Dé fuck up van vorig jaar is het verlies van de Democraten bij de Amerikaanse verkiezingen. Maar wie daar meer over wil weten moet me als spreker uitnodigen."

Want ja: Hachchi verdient tegenwoordig haar geld als motivational speaker - 7500 euro per speech. En haar FuckUpverhaal gaat ook al niet over de negatieve media-aandacht die ze kreeg toen ze de Kamer verliet om met behoud van wachtgeld als vrijwilliger naar de VS te gaan.

Nee, haar fuck up is meer persoonlijk en daarmee herkenbaarder voor het publiek, hoopt ze. Er volgt een verhaal over persoonlijke kracht en kwetsbaarheid dat erop neerkomt dat Hachchi vindt dat ze na haar beslissing de Tweede Kamer te verlaten te lang - 'bijna een jaar' - is blijven hangen: "Ik had mijn besluit genomen, maar ik ging niet weg."

Ze had te veel aan haar hoofd en kreeg pas een helder moment toen ze tijdens het rennen door een hond werd aangevallen. "Op dat moment zag ik het ineens: ik ben bang dood te gaan zonder de wereld te laten zien wie ik ben en wat ik kan." Bij het jonge publiek bij de FuckUp Night, ook niet onbekend met keuzestress, gaan deze tegelwijsheden erin als koek.

De persoonlijke benadering van Hachchi toont aan dat iedereen het fenomeen 'fuck up' anders benadert: geen concrete case in haar geval, maar een mindset, een gevoel.

Sowieso is het makkelijker over uitglijders uit het verleden te praten wanneer je alweer opgekrabbeld bent, en zo ver is Hachchi naar eigen zeggen nog niet. De vertrouwelijke sfeer - praten over falen met een biertje erbij en positief gestemde toehoorders - is de succesformule van de Fuck­Up Nights.

Want leerzame boeken over het nut van het falen zijn er al langer, maar veel leuker is het om te luisteren naar een smakelijk faalverhaal.

180 hiphoppers
Zoals een andere spreker op de FuckUp Night, Ghamte Schmidt (27), hiphopliefhebber en oprichter van creatief platform Bureau Punt. In 2013 zag hij de groepsfoto van 'A Great Day in Hiphop', waarop alle belangrijke Amerikaanse hiphoppers broederlijk waren verenigd (in navolging van hun jazzcollega's veertig jaar eerder) vond hij dat er ook zoiets in Nederland moest worden georganiseerd.

Een historische en fotogenieke locatie had hij al snel: Radio Kootwijk, bij Apeldoorn, waarvanuit ooit radio-uitzendingen naar de koloniën plaatsvonden. Maar dat was ook meteen zijn eerste fout, want Apeldoorn klinkt voor veel hiphoppers uit de Randstad te ver.

Schmidt had ook nog de pech dat op de dag van de geplande fotoshoot de nieuwe editie van Grand theft auto uitkwam 'dus zaten de meeste rappers lekker stoned thuis op de bank GTA4 te spelen'. Dat er uiteindelijk nog 180 hiphoppers op de groepsfoto zijn vereeuwigd mag dus een wonder heten, maar in financieel opzicht was het project een debacle voor Schmidt: "Ik heb zelfs een tijdje niet naar hiphop kunnen luisteren."

Nu kan hij erom lachen en geeft hij als les mee: "Een fuck up kan je van je grote liefde afkeren, maar als het echte liefde is, kom je er toch weer bij terug."

FuckUp Night Amsterdam tijdens Icarus Festival, De Ceuvel, zaterdag, vanaf 14.00 uur. Met theatermaker Stephanie Louwrier, mediawetenschapper Sidney Vollmer, 'onhandige ondernemer' Raimke van der Beemt en Daniël Leeflang aka dj Dano.

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden