Amsterdamse freefighter krijgt twaalf jaar cel voor doden prostituee

De 34-jarige freefighter Jason J. moet twaalf jaar de cel in voor de gewelddadige dood van een 22-jarige Bulgaarse prostituee in Amsterdam.

Redactie
De straf valt twee jaar lager jaar lager uit dan de eis. Beeld anp
De straf valt twee jaar lager jaar lager uit dan de eis.Beeld anp

Ook is hij veroordeeld voor diefstal van haar telefoon en een bedrag van 5000 euro. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste onlangs veertien jaar cel.

De brandweer vond het deels verkoolde lichaam van de vrouw op 25 september 2013 in een huis aan de Charlotte de Bourbonstraat in West, na een melding van een brand. De rechtbank acht bewezen dat J. de vrouw heeft gewurgd en daarna in brand heeft gestoken.

De rechtbank neemt het J. 'zeer kwalijk' dat hij het de nabestaanden van het slachtoffer onmogelijk heeft gemaakt op gepaste wijze afscheid te nemen van hun dierbare. De man heeft bovendien geen berouw getoond en wilde niet meewerken aan een onderzoek naar zijn persoonlijkheid in het Pieter Baan Centrum.

Relatie
J. en het slachtoffer kenden elkaar uit de prostitutie en hadden al enige tijd een relatie, maar de vrouw deed eerder die maand melding bij de politie van mishandeling, verkrachting en diefstal. Ze vertelde toen onder meer dat ze de relatie wilde verbreken, omdat ze erachter was gekomen dat hij er meerdere vriendinnen op na hield. J. wilde dit volgens haar niet accepteren.

Tijdens de zitting begin december ontkende de freefighter, die in 2001 olympisch judokampioen Mark Huizinga van de troon stootte tijdens de NK in Den Bosch, de vrouw te hebben gedood. Ook had hij naar eigen zeggen niets met de brand te maken. J. gaf wel toe die bewuste nacht bij de vrouw te zijn geweest, maar zou weg zijn gegaan nadat hij was ontwaakt.

De officier van justitie stelde tijdens de zitting dat geen ander scenario mogelijk is dan dat J. de Bulgaarse vrouw om het leven heeft gebracht. De rechtbank gaat hierin mee. De straf valt wel twee jaar lager jaar lager uit dan de eis, omdat de rechtbank eerdere mishandelingen en verkrachting, die J. ook ten laste werden gelegd, niet bewezen acht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden