Amsterdamse fracties verdeeld over voorstel om Asschers plek leeg te laten

De Amsterdamse fracties zijn verdeeld over het voorstel van de SP om geen nieuwe wethouder aan te stellen voor de vertrekkende Lodewijk Asscher. Het CDA ziet wel iets in het plan, VVD, D66 en de PvdA zijn fel tegen het voorstel.

De SP is tegen het vervangen van Asscher in de raad. Beeld ANP
De SP is tegen het vervangen van Asscher in de raad.Beeld ANP

Asscher laat de dossiers financiën, jeugdzaken, educatie en Project 2012 achter in de hoofdstad. De SP is van mening dat de stad het geld voor een nieuwe wethouder beter kan investeren in laagdrempelig onderwijs.

'Dat kan Asscher, die zich altijd heeft ingezet voor goed onderwijs voor kansarmen, vast waarderen', zo stelde fractievoorzitter Laurens Ivens woensdag. Bij de andere Amsterdamse fracties wordt op dit voorstel zeer gemengd gereageerd.

`Symbolisch sterk maar in praktijk onuitvoerbaar'
Jan Paternotte, de fractievoorzitter van D66, meldt namens zijn partij dat zij het absoluut niet eens te zijn met het plan. 'Symbolisch is het een sterk punt van de SP maar in de praktijk gaat het niet werken. Er moet in Amsterdam al veel bezuinigd worden. Er zijn grote financiële problemen op scholen en er is een hoop strijd rond de opschoning van het Wallengebied.'

De partij vindt dat de dossiers te groot en te belangrijk zijn om te verdelen. 'Het is geen goed idee om deze problemen tot een bijbaantje voor een andere wethouder te maken. Geen wethouder aanstellen lijkt goedkoper, maar het kost waarschijnlijk meer geld dan het oplevert', aldus Paternotte.

'Populistisch, vreemd voorstel'
Hoewel de jongerenpartij van de VVD vanochtend meldde het plan van de SP een prima voorstel te vinden, verzet de 'grote' VVD-fractie zich fel tegen het idee. Fractievoorzitter Robert Flos vindt het een 'raar, populistisch en vreemd voorstel'.

'Degene die er verstand van heeft, gaat weg en ik hoop dat de PvdA snel met een goede nieuwe opvolger komt. De stad Amsterdam heeft een wethouder voor deze dossiers nodig. De SP grijpt hier gewoon alles aan om populair te doen, maar ze leveren zo absoluut geen bijdrage', meent de VVD-fractievoorzitter.

Arco Verburg, raadslid van de PvdA gaf woensdagavond tijdens een raadsvergadering zijn mening over het voorstel. 'De SP neemt de maatschappelijke opdracht die zij hebben duidelijk niet serieus. Amsterdam staat voor één van de grootste bezuinigingen ooit. Daarnaast moeten we door de decentralisatie van Jeugdzorg straks alles zelf doen.'

Schuiven
Fractievoorzitter Marijke Shahsavari-Jansen van het CDA kan zich wel vinden in het voorstel. 'De vorige periode hebben we het ook met zes wethouders gered. Ik zie niet in waarom er nu voor anderhalf jaar weer iemand ingewerkt moet worden. Als we een beetje schuiven met de dossiers en iemand die al ingelezen is wat taken over laten nemen, moet het wat mij betreft kunnen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden