Amsterdamse fotografe Jutka Rona (81) overleden

De van origine Hongaarse fotografe Jutka Rona is zaterdag in haar woonplaats Amsterdam overleden. Ze is 81 jaar oud geworden.

Redactie
Jutka Rona fotografeerde in 1960 een lezende vrouw op het Centraal Station. Beeld Jutka Rona/Stadsarchief
Jutka Rona fotografeerde in 1960 een lezende vrouw op het Centraal Station.Beeld Jutka Rona/Stadsarchief

Een verhalenfotograaf werd Jutka Rona wel eens genoemd, dochter van de beroemde fotograaf Imre Rona. Vader verliet in 1934 Boedapest om politieke redenen. In Nederland vond hij werk in zijn eigen vak. Twee jaar later richtte hij het persbureau ABC Press op en liet hij zijn echtgenote met zijn twee dochters overkomen.

Jutka volgt na het gymnasium een schriftelijke cursus fotojournalistiek. ''Nee, ik werd helemaal niet aangemoedigd door mijn vader. Hij òntmoedigde mij juist. Als je niet binnen twee jaar fotografeerde als Cartier Bresson kon je beter stoppen, was zijn mening,'' zei Rona in 1997 tegen Het Parool.

Theaterfoto's
Ze heeft nooit voor haar vaders persbureau, dat in 2003 na 68 jaar failliet ging, gefotografeerd. Ze vond het maken van persfoto's iets vreselijks. In plaats daarvan waagde ze zich aan de theaterfotografie. Twintig jaar lang - van pakweg 1960 tot 1980 - maakte ze theaterfoto's. Ze werkte als vaste fotograaf bij de Nederlandse Komedie, Amsterdams Toneel en The Family.

Weer later richtte ze zich weer op reportages en portretten. Ze reisde voor uitgeverij Kosmos naar ondermeer Hongarije, Cuba en Wenen.

Eind vorige eeuw vertrok Rona naar haar geboortestad Boedapest om een reconstructie te maken van 'een nooit geleefd bestaan'. Het resulteert in een gelauwerd fotoboek. In 2000 volgt Rona negen mensen die aan de ziekte van Duchenne lijden, een agressieve spierziekte. Met dit fotoboek hoopte
ze meer begrip voor deze spierziekte te kweken. 'Ik wilde de moed van deze kinderen en hun ouders vastleggen,' verklaarde Rona.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden