Amsterdamse fotograaf toont droogte in Kaapstad

Met een expositie in WG Kunst brengt de Amsterdamse fotograaf Zindzi Zwietering (26) de ernstige droogte in het Zuid-Afrikaanse Kaapstad in beeld.

Het Parool
'Ik verwachtte een stad in crisis aan te treffen.' Beeld Zindzi Zwietering
'Ik verwachtte een stad in crisis aan te treffen.'Beeld Zindzi Zwietering

Begin dit jaar werd 16 april 2018 als 'Day Zero' bestempeld, de dag waarop er in Kaapstad geen water meer uit de kraan zou komen.

De aanhoudende droogte waar de Zuid-Afrikaanse stad mee kampt, zette de bewoners op rantsoen: korte douchebeurten en de wc niet vaker dan twee keer per dag doorspoelen.

Zuinig met drinkwater
Dit soort taferelen zijn in Nederland nog niet aan de orde. Maar de afgelopen maand was wel al de droogste juni sinds 1962 en de komende tijd zal de droogte naar verwachting nog verder toenemen. Waterbedrijven roepen Nederlanders op zuinig met drinkwater om te gaan.

Fotograaf Zindzi Zwietering besloot dit jaar af te reizen naar Zuid-Afrika. "De gekte van de situatie trok mij als kunstenaar. Hoe kan het dat een wereldstad als Kaapstad zonder water komt te staan? Ik verwachtte een stad in crisis aan te treffen."

Schrijnende situatie
De voorspelde rampdag Day Zero werd tijdens haar bezoek uitgesteld naar volgend jaar. De grootste dreiging was afgewend door de drastische maatregelen die werden genomen om water te besparen.

Zwietering bezocht dammen, bronnen, putten en leegstaande zwembaden. "Een vervreemdend gezicht, de situatie voelde schrijnend. Maar de droogte was niet eens zo zichtbaar zoals ik me dat had voorgesteld: de straten zagen bijvoorbeeld nog groen."

Reden voor de Amsterdamse om de relatie die stadsbewoners met de natuur hebben onder de loep te nemen. Het resultaat daarvan is de expositie Bron, te zien in het weekend van 20 juli in WG Kunst.

"Ik heb geprobeerd het contrast tussen het knullige menselijke en het grootste natuurlijke te laten zien. Dus de overweldigende Zuid-Afrikaanse natuur maar ook de alledaagse realiteit, zoals de emmers met opgevangen water die mensen in hun huizen bewaren."

Bron, Zindzi Zwietering
Vrijdag 20 (17.00-19.00) t/m zondag 22 juli (13.00-17.00 uur)
WG Kunst

Emmers met drinkwater Beeld Zindzi Zwietering
Emmers met drinkwaterBeeld Zindzi Zwietering
null Beeld Zindzi Zwietering
Beeld Zindzi Zwietering

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden