Amsterdamse filmmaker leeft jaar op voedselvervangers

De Amsterdamse filmmaker Matthijs Diederiks (32) gaat een jaar leven op voedselvervangers zoals Joylent. Hij is nu drie weken op weg.

Anouk Kemper
Matthijs Diederiks. Beeld YouTube/Futurefood
Matthijs Diederiks.Beeld YouTube/Futurefood

Een jaar lang leven op shakes. Bent u gek geworden?
"Je bent niet de eerste die dat zegt. Het idee ontstond toen ik een commercial maakte voor Joylent, begin dit jaar. Het product is gebaseerd op Soylent, dat werd bedacht door software engineers in Silicon Valley. Zij wilden kunnen doorwerken, zonder te hoeven stoppen om eten te maken. Ik kreeg het spul mee naar huis en ontbeet er een tijdje mee. En het werkte. Alsof alle levels in mijn lichaam omhooggingen."

Maar een jáár...
"Tijdens de commercial ontdekte ik dat er best wel wat mensen zijn die dat doen, vooral in Silicon Valley. Een Amerikaan is er bijvoorbeeld sinds begin dit jaar mee bezig. Hij benadert het heel wetenschappelijk, prikt zijn bloed - zijn waarden zijn prima. Ik wil juist naar het sociale aspect kijken. Hoe ziet onze eetcultuur eruit? Waar loop je tegenaan?"

Kunt u daar al iets over zeggen?
"Nou, ik drink nu ook geen alcohol en dat is best heftig. Alsof ik ben verstoten door een heel hechte gemeenschap. Mensen reageren vanuit een passief-agressieve verontwaardiging, ik moet mezelf echt verdedigen. Maar ik vind het best relaxed. Ik slaap beter en kan makkelijker opstaan."

Hoe lang gaat u dit volhouden?
"Ik denk wel een jaar, ik zit er vrij diep in. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik denk dat producten als Joylent een stap zijn richting de nieuwe manier van eten. Ik drink nu drie shakes van 600 milliliter, in verschillende smaken, verspreid over de dag. Over een paar maanden ga ik op de weegschaal staan. Ik ben heel benieuwd."

Diederiks is te volgen via steemit.com/@futurefood

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden