Amsterdamse fietshandel Hans Struijk staat op omvallen

Het gaat crescendo met de verkoop van elektrische fietsen. Maar fietsenketen Hans Struijk profiteert niet mee. De Amsterdamse keten staat op omvallen, de drie zaken in de stad op het punt te worden gesloten.

null Beeld anp
Beeld anp

De keiharde strijd op de e-bikemarkt moest wel slachtoffers gaan maken. Met kapitale marketingmacht profileren webverkopers Stella en het Amsterdamse IBG zich op de markt voor elektrische rijwielen, de traditionele fietsenbranche wegdrukkend.

Hans Struijk, met in heel Nederland zestien vestigingen, kan die concurrentieslag niet meer aan. Gisteren werd betalingsuitstel aan het bedrijf verleend. De surseance is aangevraagd door de Belastingdienst en fietsfabrikant Trek. Of de schuldbescherming soelaas zal bieden, is onduidelijk. De bewindvoerder geeft nog geen commentaar. Vaak draait een surseance uit op een faillissement. Het personeel is al anderhalve maand niet meer betaald.

Belgische eigenaar
De Belgische eigenaar probeerde de afgelopen weken tevergeefs de keten als geheel te verkopen, gevolgd door pogingen om groepsgewijs vestigingen af te stoten. Begin deze maand bleek al dat er in elk geval voor de drie Amsterdamse zaken en vestigingen in Den Haag en Zoetermeer geen soelaas meer is. De zaken zijn open, maar de Amsterdamse vestigingen houden al een verkapte opheffingsuitverkoop.

De Amsterdamse International Bike Group, in Nederland actief met Fietsenwinkel.nl, had in 2015 al goed gezien dat er geen schwung meer in de fietsketen zat. De toen 15 vestigingen zaten op peperdure winkelplekken, waardoor het rendement achterbleef. "We zagen de omzet afvlakken," zei topman Bastiaan Hagenouw vorig jaar in deze krant.

Hans Struijk kwam toen in handen van het Belgische Fiets! Dat was sinds 2010 van een enkele fietsenwinkel in Gent gegroeid tot keten met elf zaken. Fiets! verslikte zich direct in Struijk. De automatisering, werkwijze en mores sloten slecht op elkaar aan. Dat kostte Fiets! zoveel geld dat het vermogen inmiddels negatief is.

Daarnaast kon Fiets! ook in België de concurrentiestrijd met webverkopers, waarvan IBG er de grootste is, niet goed aan.

Vorig jaar zomer greep de Belgische grootaandeelhouder in. Dromen om onderhoud te centraliseren en in Frankrijk te groeien zijn ingeruild voor een reddingsplan dat zich alleen op Vlaanderen concentreert.

28%

De verkoop van e-bikes is in handen van enkele grote partijen. 28 procent gaat via internet.

Zware tijden
De problemen bij Hans Struijk zijn exemplarisch voor de traditionele fietsenbranche. Veel fietsenwinkels zitten in zware tijden omdat de verkoop van gewone fietsen al jaren daalt. Werden in 2010 nog 1,2 miljoen fietsen verkocht, vorig jaar waren dat er 957.000. Weliswaar is daarvan al bijna een derde e-bike - waardoor de gemiddelde kassabon in dezelfde periode van 728 naar 1020 euro steeg -, maar de verkoop daarvan is in handen van enkele grote partijen. 28 procent van de aankopen gaat nu via internet.

Toch is ook dat geen vetpot. IBG behaalde in 2016, het laatst bekende jaar, een verlies van 4 miljoen euro. Het alomaanwezige Stella (40 winkels, 400 werknemers) maakte in 2017 naar verluidt 3 miljoen euro winst.

Winkels
Beide winkels hebben kapitaalkrachtige geldschieters achter de hand. Achter Fietsenwinkel.nl zit investeerder NPM Capital (het investeringsfonds van Fentener van Vlissingen). Intussen is Fietsenwinkel.nl alweer teruggekomen van zijn winkelfobie. In de strijd met marktleider Stella heeft het razendsnel 37 winkels geopend in Nederland en België, maar dan op goedkope industrieterreinen.

Daar kunnen kopers die de vaak forse prijs niet ongezien via internet willen voldoen, alsnog over de streep worden getrokken.

1020

De gemiddelde prijs van een fiets (een derde is elektrisch) steeg sinds 2010 van 728 naar 1020 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden