'Amsterdamse economie koerst af op meer dan drie procent groei'

Voor dit jaar en volgend jaar koerst de Amsterdamse economie af op meer dan drie procent groei, volgens ramingen van ING. Dat zou ruim het dubbele zijn van de groei die de regio in 2014 doormaakte.

Na jaren kwakkelen voorziet ING in 2015 liefst vijf procent groei voor de zakelijke dienstverlening Beeld anp
Na jaren kwakkelen voorziet ING in 2015 liefst vijf procent groei voor de zakelijke dienstverleningBeeld anp

In zowel 2015 als 2016 zal de economie in Groot-Amsterdam 3,3 procent groeien. Die verwachting spreekt ING uit in ramingen over de economie in de regio. In 2014 groeide de economie in Groot-Amsterdam met 1,5 procent, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek. Daarmee komt Amsterdam voor het eerst terug op het groeitempo waar de regio tot de economische crisis aan gewend was geraakt.

Nu al is de economie volgens ING drie procent groter dan in 2008, toen de crisis begon. De snelle groei wordt door ING vooral verklaard doordat de malaise in de zakelijke dienstverlening voorbij is. Als ook de financiële dienstverlening en de ict worden meegeteld is deze sector goed voor bijna de helft van de economie in Groot-Amsterdam.

Na jaren kwakkelen voorziet ING in 2015 liefst vijf procent groei voor de zakelijke dienstverlening. Dat deze brede categorie binnen de regionale economie -van advocaten tot accountants, van reclamebureaus tot uitzendbureaus- weer groeit, maakt een groot verschil voor de totale economische groei in de regio.

Sectoren
Groei is er nog niet voor de financiële dienstverlening. Maar volgens ING scheelt het al een slok op een borrel als deze sector niet meer krimpt. Het is dan wellicht niet meer de groeimotor van de Amsterdamse economie zoals voor de crisis, het is ook geen rem meer. 'Waar de financiele sector jarenland de groei in de hoofstad aanwakkerde is het nu digitalisering die deze rol vervult,' schrijft ING.

Die tendens raakt de hele economie, tot in de meest traditionale sectoren. Verder wijst de bank in dit licht op het cluster van 500 tot 600 ict-start-ups en de bedrijven die dat stadium al ontgroeid zijn, zoals Adyen en Travelbird.

Het herstel wordt verder opgestuwd door de overspannen huizenmarkt en de magneetwerking die de stad uitoefent op talentvolle jongeren en toeristen. Voor deze regio is bovendien het verbeterde consumentenvertrouwen een belangrijke factor. Ondanks de crisis is het aantal banen in de regio sinds 2007 sterk gegroeid, met liefst 7 procent. Daarmee onderscheidt Amsterdam zich van alle andere Nederlandse steden.

Werkloosheid
Daar staat tegenover dat de beroepsbevolking in diezelfde periode met tien procent groeide. De werkloosheid in Groot-Amsterdam daalde vorig jaar al weer, terwijl die in andere steden nog opliep. De daling, van 8,1 naar 7,8 procent, zal zich voortzetten maar in een matig tempo, verwachten de ING-onderzoekers.

Werknemers die zich eerder mismoedig terugtrokken van de arbeidsmarkt, zullen zich weer aanbieden. Ook wijst ING op een mismatch in de arbeidsmarkt, waardoor werkloze Amsterdammers niet geschikt zijn voor de specialistische ict-functies die in de groeiende zakelijke dienstverlening worden gevraagd. Daardoor worden zelfs meer en meer specialisten uit het buitenland gehaald.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden