Amsterdamse economie in gevaar door tekort aan personeel

Programmeurs, elektriciens, obers, winkelpersoneel, bouwers: Amsterdam kampt met een groot tekort aan personeel. De groei van de economie en van de stad komt in gevaar.

null Beeld Rink Hof
Beeld Rink Hof

Rob Benoni, eigenaar van drie cafés in Amsterdam, is zelf maar weer achter de bar gaan staan. Personeel is nauwelijks te vinden. "Mensen hebben geen zin meer in diensten tot drie uur 's nachts."

Door de krapte stijgen de salarissen, vooral voor keukenpersoneel. "Voor een cafékok betaal je tussen de 25 en 35 euro per uur bruto, daar kon je vroeger een serieuze chef van betalen. Vooral de kleine cafés hebben het lastig."

Jan Klinkenberg, mede-eigenaar van wijnbar Rayleigh & Ramsay, is ongeveer 15 procent meer kwijt aan loonkosten. "Denk maar niet dat mijn omzet met dat percentage is gestegen in het afgelopen jaar."

Het is tekenend voor de personeelstekorten in de stad. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte dinsdag bekend dat in Nederland 235.000 vacatures openstaan, 49.000 meer dan een jaar eerder.

Duizend loodgieters
In Amsterdam is de spanning op de arbeidsmarkt nu erg groot, zegt Rico Luman van ING Economisch Bureau. "De economie groeit hard. Door het toerisme neemt de consumptie in winkels en horeca sterk toe."

De Nederlandse economie is vorig kwartaal 2,8 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder, die van Amsterdam gaat richting 4 procent.

Dat is op zich goed nieuws, want nog maar 4,1 procent van de beroeps­bevolking heeft geen werk. Dat was in 2014 bijna twee keer zo veel.

De keerzijde is dat personeel moeilijk te vinden is en dat de groei van bedrijven - en uiteindelijk van de gehele economie in Amsterdam - onder druk staat.

"We kunnen wel duizend extra loodgieters en 1500 IT-specialisten gebruiken. De bouw kampt met tekorten en winkels hebben problemen," zegt Bart Drenth, voorzitter van brancheorganisatie MKB Amsterdam. "Als bedrijven niet kunnen groeien, missen ze kansen. In het beste geval blijven ze klein, in het slechtste scenario gaan ze ten onder."

Hij neemt Ticketswap als voorbeeld, het online platform voor toegangskaartjes. "Zo'n bedrijf moet de Europese markt pakken, anders doet een ander het en wordt het voorbijgestreefd."

Mismatch
Doordat krapte tot hogere lonen leidt, zullen Amsterdammers meer gaan betalen voor een biertje, een reparatie of hun nieuwe huis. Alle service staat onder druk.

"Klanten zullen langer moeten wachten op hun bestelling," zegt Pim Evers, voorzitter van Koninklijke Horeca in Amsterdam. "En we zien dat hotels later opengaan, doordat ze onvoldoende mensen hebben."

Uiteindelijk staat de groei van de stad op het spel. Nieuwbouwprojecten liggen stil door personeelstekorten bij bouwers en nutsbedrijven als Liander en Nuon. Ook de afvalinzameling door de gemeente kampt met tekorten. Amsterdam heeft tientallen vacatures voor chauffeurs.

Het gekke is dat nog altijd 5,4 procent van de Amsterdamse beroepsbevolking werkloos is. Dat lijkt een tegenstelling, maar is het niet, zegt Drenth. "Er bestaat een mismatch tussen hun vaardigheden en de wensen van bedrijven."

Grootste tekorten

- Machinemonteurs
- Ontwikkelaars software en apps
- Elektriciens
- Verplegers
- Vrachtwagenchauffeurs
- Onderwijzers
- Personeel in de bouw

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden