Amsterdamse die illegalen begeleidde, smokkelde drugs

Hannah A. uit Nieuw-West is vorige maand door de Antwerpse rechtbank veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf waarvan twee jaar voorwaardelijk vanwege drugssmokkel en afpersing met geweld. De zaak is frappant omdat A. de Antwerpse gemeente en de Nederlandse staat hielp met de terugkeer van illegalen naar hun land van herkomst. 

Liza van Lonkhuyzen
Hannah A. Beeld Het Parool
Hannah A.Beeld Het Parool

A., een 37-jarige Amsterdamse met Marokkaanse roots, werkte bij de SHIP Foundation. Die organisatie houdt zich bezig met het faciliteren van vrijwillig vertrek van vreemdelingen, naar Afrika en het Midden-Oosten. Illegalen krijgen daarbij ook overheidsgeld om in hun thuisland een nieuw leven te beginnen. In de praktijk werkt de SHIP Foundation vooral met Marokkaanse vluchtelingen.

De Dienst Terugkeer en Vertrek had de stichting in het verleden voor een pilot ongeveer twee ton subsidie uitgekeerd. Voor een periode van twee jaar zou de organisatie daar bovenop ongeveer zes ton subsidie krijgen. Hoeveel daarvan al is overgemaakt, is niet bekend.

Op de Linkedinpagina van A. staat te lezen dat ze sinds april 2013 bij de SHIP Foundation werkte als projectleider. Op 17 maart 2015 werd ze veroordeeld door de rechtbank in Antwerpen. Ze liet minstens vier keer via postpakketten cannabis naar België smokkelen. Een echtpaar moest de pakketten voor A. in ontvangst nemen, maar de zaak kwam in oktober 2013 bij de politie aan het licht, nadat zo'n postpakket was verdwenen.

Toen reisde A. naar Antwerpen om het postpakket terug te halen. Hierbij ze haar ex-man meegenomen, samen met nog een derde man. De rechtbank denkt dat deze derde persoon opzettelijk werd opgetrommeld om het slachtoffer meer schrik aan te jagen. Het slachtoffer werd bedreigd met een mes en met geweld. Deze persoon wist de politie te waarschuwen en A. werd gearresteerd. Ook haar ex-man en de derde man werden voor de zaak veroordeeld.

Meubels
In de eerste verklaring aan de politie zei A. nog dat in de rondgestuurde postpaketten stoffen zaten om meubels te bekleden. Later bekende ze dat het om drugs ging en dat ze door iemand was gevraagd de postpakketten te laten smokkelen. De rechtbank spreekt over een 'gebrekkig normbesef' bij A..

SHIP Foundation deed sinds afgelopen oktober een proefproject voor Antwerpen om daar illegalen uit Noord-Afrika vrijwillig te laten terugkeren naar hun thuisland. Na de veroordeling heeft de Antwerpse gemeente de Nederlandse overheid op de hoogte gebracht. De gemeente van Antwerpen heeft de samenwerking met de SHIP Foundation per direct stopgezet.

Vertrouwensbreuk
Woordvoerder van de Antwerpse gemeente Michale Lescroart spreekt van een 'duidelijke vertrouwensbreuk' met de SHIP Foundation. Lescroart: 'Vanuit haar positie bezocht A. onder andere mensen in de gevangenis en werkte ze met overheidsmiddelen. Vertrouwen is met zo'n samenwerking cruciaal.'

In Nederland heeft de Dienst Terugkeer en Vertrek de samenwerking met de SHIP Foundation voorlopig opgeschort. Op korte termijn komt er een gesprek met het bestuur van de stichting. De SHIP Foundation werkt vooral vanuit het Detentiecentrum Rotterdam en het Detentiecentrum Zeist.

Onbereikbaar
Of de Nederlandse inderdaad het overgebleven jaar in de Belgische gevangenis door gaat brengen, is niet duidelijk. Kortere straffen worden in België lang niet altijd ten uitvoer gebracht.

De SHIP Foundation was vrijdagmiddag onbereikbaar voor commentaar en de website van de stichting verdween vrijdagmiddag uit de lucht.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden