Amsterdamse daklozenopvang raakt verstopt

Het aantal Amsterdamse daklozen dat zich meldt voor opvang, groeit razendsnel, waardoor ze soms maanden op een plek moeten wachten. De gemeente wil duizend extra woonruimtes creëren om de opvang te ontlasten.

Het aantal aanmeldingen staat dit jaar al op 835, een stijging van 33 procent ten opzichte van 2014.Beeld anp

De crisis voorbij? Niet in de Amsterdamse daklozenopvang. Daar zijn de effecten van de crisis juist nu merkbaar, zegt Chulah Berkowitz van de Regenboog Groep, die negen inloophuizen heeft in de stad. 'Het duurt even voordat mensen op straat komen te staan als ze bijvoorbeeld hun baan verliezen.'

Door de aanwas van daklozen groeit het aantal daklozen in de Amsterdamse opvang snel. Het aantal aanmeldingen staat dit jaar al op 835, een stijging van 33 procent ten opzichte van 2014. De druk op de opvang neemt toe. 'De mensen die wij bijstaan, moeten soms maanden wachten op een plek,' zegt Jenny Boer van de Straatjurist, een organisatie die daklozen juridisch bijstaat, die zelfs al via de rechter een bed in de opvang heeft moeten veiligstellen.

Economische daklozen
De toegenomen druk komt mede door de nieuwe groep 'economische' daklozen, die op straat staan na ontslag, echtscheiding of schulden - en niet vanwege drugsgebruik, psychische stoornissen of gokschulden. 'Ze hebben verder geen problemen, behalve dat ze hun huis kwijt zijn,' zegt Boer.

Probleem is dat maar weinig daklozen weer uit de opvang vertrekken, doordat ze geen passende woning kunnen vinden. Ze moeten gemiddeld acht maanden wachten. Amsterdam wil daarom versneld extra woonruimtes creëren: duizend stuks in drie jaar. Zo moet iedere dakloze, ook de mensen met geestelijke problemen, binnen drie maanden een dak boven het hoofd kunnen krijgen.

HVO-Querido, die daklozen opvangt, juicht het plan toe. 'Meer woningen zijn noodzakelijk,' zegt Bart Zwagemaker. 'Het duurt nu te lang voordat daklozen de opvang verlaten. Dat is niet goed voor hun herstel en ze houden een plek bezet.'

Extra woningen
Grote vraag is hoe de stad aan die duizend woningen gaat komen. Want Amsterdam heeft de komende drie jaar, naast woningen voor de reguliere woningzoekers, bijna tienduizend huizen nodig voor kwetsbare Amsterdammers. De stad moet namelijk behalve aan daklozen ook onderdak bieden aan de groeiende groep vluchtelingen met een vergunning - 1500 per jaar -, slachtoffers van huiselijk geweld, ex-prostituees, spookjongeren en tal van andere kwetsbare Amsterdammers die snakken naar een regulier leven in een eigen huis.

De extra woningen moeten in de eerste plaats van de corporaties komen. Zij kennen dertig procent van hun sociale huurhuizen toe aan kwetsbare groepen. Daarnaast kijkt de gemeente naar tijdelijke huisvesting, studentenhuizen, de ombouw van kantoren en woningdelen.

Studio's
Femke Roosma van GroenLinks steunt de plannen, maar plaatst vraagtekens bij de haalbaarheid. Ze wijst op de driehonderd kleine studio's die Amsterdam de afgelopen drie jaar wilde creëren voor onder meer ex-daklozen. Daarvan zijn er nog maar 130 gerealiseerd. 'De politieke wil is er, het geld ook, maar alles gaat zo langzaam. Het is erg lastig geschikte panden te vinden. Dan volgen nog onderhandelingen met de eigenaar en daarna gesprekken met buurtbewoners.'

Vooral dat laatste blijkt lastig te zijn. Zelfs voor kleine studio's was weinig enthousiasme in Amsterdamse buurten. Hoe moet dat dan met woningen? Marjolein Moorman van oppositiepartij PvdA zit op dezelfde lijn: een mooi plan, maar eerst zien, dan geloven. 'Bovendien vraag ik mij af of die duizend extra woningen wel voldoende zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden