Amsterdamse daklozen willen het hele jaar nachtopvang

De afgelopen winter konden Amsterdamse daklozen voor het eerst dagelijks overnachten in de voormalige Valeriuskliniek, nu hopen ze dat de gemeente het hele jaar door voor een slaapplek wil zorgen.

De voormalige Valeriuskliniek Beeld Google Street View
De voormalige ValeriuskliniekBeeld Google Street View

Dat lieten ze vanochtend weten tijdens een demonstratie bij de kliniek.

Volgens Luc Tanja, die als straatpastor bij de Protestantse Diaconie de belangen van daklozen behartigt, is het niet alleen humaner, maar ook goedkoper om het hele jaar door nachtopvang aan te bieden. De politie heeft dan bijvoorbeeld minder omkijken naar daklozen die op straat slapen.

Ook zegt Tanja dat zonder uitbreiding van de nachtopvang het aantal daklozen in stand wordt gehouden. 'Daklozen die nu op straat komen te staan, hebben al hun tijd en energie nodig om zichzelf staande te houden. Zo lukt het hen niet om uit hun huidige situatie te komen. Het zou efficiënter zijn om hen altijd nachtopvang aan te bieden.'

De gemeente gaat evalueren
De GGD zorgt de komende tijd voor de opvang van de ongeveer 40 meest kwetsbare daklozen, terwijl anderen terecht kunnen in de reguliere nachtopvang, die 5 euro per nacht kost. Voor deze betaalde nachtopvang is de capaciteit echter beperkt, zegt Tanja, waardoor een grote groep mensen op straat moet slapen. De straatpastor vindt dat de gemeente goed werk doet voor daklozen, maar zegt dat het verstandig zou zijn als de capaciteit voor nachtopvang wordt uitgebreid.

De gemeente laat in een reactie weten dat er later dit jaar een evaluatie komt van de winteropvang. Vervolgens moet de politiek bepalen of verruiming van nachtopvang noodzakelijk is. Afgelopen winter was er voor het eerst nachtopvang gedurende de hele winter, in voorgaande jaren bood de gemeente Amsterdam alleen nachtopvang aan als de gevoelstemperatuur onder een bepaald niveau kwam te liggen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden