Amsterdamse daklozen lijden onder trage schuldhulp

De financiële begeleiding van drieduizend Amsterdamse daklozen schiet tekort. Ze krijgen hun geld te laat en de schulden lopen zelfs op doordat rekeningen niet worden betaald.

Joris Zwetsloot
null Beeld anp
Beeld anp

De problemen spelen bij de dienst Financiële dienstverlening en budgetbeheer (Fibu), de gemeentelijke voorziening die helpt orde te scheppen in de financiële chaos van dak- en thuislozen met psychische problemen of verslaving die leven in de opvang.

Uit een rondgang langs organisaties in de stad die zich bezighouden met dak- en thuislozen, blijkt dat Fibu slecht bereikbaar en traag is; rekeningen worden te laat of niet betaald.

Schulden
De daklozen die bij Fibu terechtkomen, hebben vaak torenhoge schulden. Fibu incasseert hun uitkering, betaalt hiervan de vaste lasten en probeert hun schuld af te lossen. Wat overblijft, is leefgeld voor de cliënt. Door de traagheid van Fibu krijgen daklozen dat geld vaak te laat. Ook krijgen ze problemen doordat hun rekeningen slecht worden betaald.

Volgens Willem Polak van Fibu kan zijn organisatie het grote aantal cliënten niet aan: medewerkers hebben ieder honderd klanten in plaats van tachtig, wat de norm is. Door bezuinigingen zit sinds 2009 een stop op nieuwe ambtenaren bij Fibu, maar het aantal cliënten is toegenomen.

Extra maatregelen
Wethouder Andrée van Es erkent dat Fibu meer moet doen met minder geld. 'Dat is niet gemakkelijk. Maar voorop staat dat de dienstverlening aan juist deze kwetsbare groep excellent moet zijn. Er moeten extra maatregelen worden getroffen.'

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden