Amsterdamse D66'ers woedend over kandidatenlijst

Woedende Amsterdamse D66-leden hebben donderdagavond opheldering geëist van de partijtop na een chaotisch verlopen samenstelling van de kandidatenlijst.

Ruben Koops
Er wordt geklaagd over het dominante gedrag van D66-lijsttrekker Reinier van Dantzig Beeld anp
Er wordt geklaagd over het dominante gedrag van D66-lijsttrekker Reinier van DantzigBeeld anp

Dat melden ingewijden. Donderdagavond kwam de partij bijeen om de ontstane situatie te bespreken, in aanwezigheid van afgevaardigden van het landelijke partijbureau, die sinds kort het bestuur ondersteunen.

Drie bestuursleden zijn opgestapt, intern wordt geklaagd over het dominante gedrag van lijsttrekker Reinier van Dantzig en de lakse houding van partijvoorzitter Saskia Groenewoud.

Onverkiesbare plaatsen
De ergernissen ontstonden toen lijsttrekker Reinier van Dantzig de kieslijst voor de raadsverkiezingen van 2018 samenstelde. Diverse zittende raadsleden werden op onverkiesbare plaatsen gezet, en ook verschillende kaderleden uit de bestuurscommissies stonden niet in de top 20.

Binnen de partij circuleert de klacht dat de mensen die zich in de strijd om het lijsttrekkersschap niet achter Van Dantzig hebben geschaard, door de partij op onverkiesbare plaatsen zijn gezet. De commissie met daarin Van Dantzig weerspreekt dat. Volgens de commissie was er simpelweg teveel aanbod van goede kandidaten.

Van Dantzig werd voor de zomer uitgedaagd door twee anderen die ook lijsttrekker wilden worden, waaronder wethouder Abdeluheb Choho, maar de horecaondernemer uit Zuid won uiteindelijk met een ruime marge.

Beroep
Diverse kandidaten zijn tegen hun plek op de kieslijst in beroep gegaan bij de landelijke bezwaarcommissie. Tot die tijd is de interne campagne opgeschort, het is nog niet duidelijk wanneer de lijst in stemming wordt gebracht zodat de 3800 Amsterdamse leden van D66 zich hierover kunnen buigen.

Ondertussen hebben Angelique Lombarts, Bas Schimmel en Luc van Beers zich teruggetrokken als bestuursleden. Zij wensen geen verantwoordelijkheid te dragen voor de ontstane situatie. Voorzitter Groenewoud wordt verweten nauwelijks weerwoord te bieden aan Van Dantzig.

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op 21 maart 2018.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden