Amsterdamse criminelen smokkelen coke via Urkse visserij

De Amsterdamse criminelen Naoufal F. en Muhammed S. hebben volgens justitie 'kennelijk in zeer georganiseerd verband' cocaïne Nederland binnengehaald nadat ze 'een deel van de Urker visserij in hun greep hadden gekregen'.

ANP
Urker viskotter Z-181. Beeld Webcam Harlingen
Urker viskotter Z-181.Beeld Webcam Harlingen

Op een eerste zitting in de zaak tegen de vijf vermoede uitvoerders van de smokkel van 261 kilo cocaïne via een Urker viskotter die in Harlingen werd onderschept, citeerde officier van justitie Koos Plooij dinsdag onderling berichtenverkeer tussen - volgens hem - Muhammed S. en Naoufal F., alias 'Noffel'.

De berichten zijn opgediept uit de in beslag genomen Canadese computerservers die veel Amsterdamse criminelen gebruikten voor hun versleutelde communicatie. Ze hadden nooit gedacht dat hun emails ooit leesbaar zouden worden en communiceren in zeer concrete termen - wat tot tal van strafzaken leidt nu de 'gesprekken' wél zijn terug te lezen.

Met een versleutelde PGP-Blackberry (Pretty Good Privacy) die Muhammed S. volgens Plooij gebruikte, werd 30 juli 2015 een uitvoerig en expliciet bericht verstuurd naar één van de PGP's die volgens hem in gebruik waren bij Naoufal F.

Zuid-Amerika
"We hebben een groep vissers die op het water kunnen aannemen en opvangen. Dan gaat het om de botenlijnen die boven lopen en de Noordzee." S. zoekt 'iemand die op containerschepen mensen heeft of een eigen boot heeft' om bij de cocaïne te raken die uit Zuid-Amerika wordt aangevoerd. Zij moeten de drugs van zo'n containerschip 'lossen' of die vanuit hun eigen boot overladen. Dat kan 'alleen vanaf maart tot oktober omdat het water dan rustig is'. "Met onrustig water kan het wel maar (dat) is heel moeilijk werken dus die vissers raden dat af!"

De ontvanger van het bericht, volgens Plooij dus Naoufal F., antwoordt: "Ken het systeem, sir. Yoego hebben die lijn in hun hand en crew op veel boten. Mensen van Montenegro, sir, die hebben die boot mensen die naar Zuid-Amerika gaan laden en ze lossen op deze manier."

Het hier besprokene past, een kleine twee jaar later, volgens justitie exact op de gebeurtenissen rond de Urker viskotter.

Op 9 juni 2017 pikt Muhammed S. in Amsterdam de Montenegrijn Dalibor D. op, om hem naar Harlingen te rijden. Daar stapt hij met twee tassen over in de auto van mede-eigenaar Johannes N. van de viskotter Z181, waar hij aan boord gaat.

Justitie vraagt de kustwacht de boot 'te vlaggen': in de gaten te houden. Die ziet dat de viskotter de volgende dag minutenlang achter het containerschip MSC Krystal vaart - wat de verdenking versterkt dat hier via de in het PGP-verkeer beschreven methode cocaïne overboord wordt gegooid, waarna de viskotter de partij oppikt.

Als de viskotter na terugkeer in de haven van Harlingen wordt onderzocht, liggen dertien natte tassen met in totaal 261 kilopakken cocaïne in een droge watertank in de machinekamer. Plus twee tassen met apparatuur om de tassen op zee in de gaten te houden.

'Onder grote druk' gesmokkeld
De schipper, drie bemanningsleden en de op de wal wachtende Johannes N. worden gearresteerd. Johannes N. legt als enige een bekentenis af. Hij zegt 300.000 euro te hebben gekregen om de drugs op te pikken, en daarvan 200.000 euro aan de schipper te hebben gegeven en 25.000 euro aan een Pools bemanningslid. Over de anderen is hij vager.

Hij zegt de drugs 'onder grote druk' te hebben binnengesmokkeld. Zelfs in het huis van bewaring zegt hij te zijn bedreigd en ook zijn familie zou doodsbang zijn. Dat de Pakistaanse Amsterdammer Muhammed S. pas vorige week is gearresteerd, kwam doordat hij onverwacht naar Doebai was vertrokken.

De advocaten van de eerste vijf verdachten vroegen dinsdag om hun vrijlating. De uitspraak van Plooij dat Amsterdamse criminelen 'een deel van de Urker visserij in hun greep hadden', leek volgens raadsman Christian Flokstra wel 'een Telegraafkop'. "In Rotterdam worden ook wel mensen vrijgelaten die worden verdacht van de invoer van tweeduizend kilo cocaïne."

De rechtbank houdt alle verdachten in de cel omdat sprake is van 'een ernstige zaak waarbij de onderwereld en de bovenwereld in elkaar lijken te zijn overgelopen'. Bovendien vermoedt de rechtbank net zoals justitie dat de groep al langer bezig was. "De invoer van drugs is doorgaans geen eenmalige actie."

Lees ook: 'Noffel gestoord? Dat is zacht uitgedrukt en: Gewiste mails leveren nieuw bewijs op tegen Naoufal F.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden