Amsterdamse crimineel Samir Jabli geliquideerd in Amersfoort

De Amsterdamse crimineel Samir Jabli (38) is vannacht geliquideerd in Amersfoort - voor het huis van zijn ouders.

Paul Vugts
Samir Jabli bij zijn arrestatie in 2010. Hij werd toen verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Zuidoost, waarbij een 25-jarige man in het hoofd werd geschoten. Beeld Amaury Miller
Samir Jabli bij zijn arrestatie in 2010. Hij werd toen verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij in Zuidoost, waarbij een 25-jarige man in het hoofd werd geschoten.Beeld Amaury Miller

Samir Jabli (38), in de Amsterdamse onderwereld bekend als 'Babbels', was al lang beducht voor wat vannacht is gebeurd: hij werd doodgeschoten in zijn auto, rond half drie voor het huis van zijn ouders in Amersfoort.

In januari had hij al eens een BMW opvallend heen en weer zien rijden voor datzelfde ouderlijk huis. Hij was er van overtuigd dat de inzittenden het op hem hadden voorzien en vluchtte door de achterdeur.

Gealarmeerde agenten zagen in hem een inbreker en arresteerden hem. Geboeid in de politieauto zag Jabli de BMW opnieuw passeren. De politieauto zette de achtervolging in, maar raakte de BMW snel kwijt toen de bestuurder vol gas gaf.

Enkele dagen later werd een kennis van Jabli, Mohammed Alarasi (22), doodgeschoten voor een sportschool in Amersfoort. Jabli voelde zich nooit meer veilig. Ook vannacht had hij zijn auto weer geparkeerd pal voor de voordeur van zijn ouders - niet in de parkeervakken verderop - om het loopje naar de woning zo kort mogelijk te houden.

Amersfoorter Jabli was al lange tijd zeer actief in de Amsterdamse onderwereld. Hij kwam bij de recherche in beeld voor de handel in verscheidene soorten drugs, wapens, witwassen et cetera.

Zijn recentste strafzaak, waarvoor hij begin dit jaar nog voor de rechtbank in Amsterdam stond, draaide om het witwassen van (dure) auto's, kleding, tienduizenden euro's aan contanten, het bezit van 346 gram hennep en van valse salarisstrookjes.

Arrestatieteam
Veel ernstiger was de verdenking waarvoor hij exact vier jaar geleden door een arrestatieteam van zijn bed werd gelicht in een luxe appartement in Bos en Lommer, dat hij gebruikte als een van zijn onderduikadressen.

Met twee anderen werd hij verdacht van betrokkenheid bij een schietpartij waarbij een 25-jarige man door zijn hoofd was geschoten op het Wethouder de Roosplein in Gein, Zuidoost. Het slachtoffer zou er kort tevoren in zijn eentje vandoor gegaan zijn met een kilo cocaïne die hij zou hebben 'geript' (gestolen) samen met de drie verdachten, die daarna wraak zouden hebben genomen.

Het Parool liep die vroege ochtend mee met het arrestatieteam, waardoor Jabli's foto op de voorpagina belandde van de krant van die dag. Het aanhoudende vuurwapengeweld in Zuidoost zorgde in die dagen immers voor grote onrust.

Wat politie en justitie niet hadden overzien, was dat het bewijs tegen Jabli zo dun was dat hij binnen twee dagen moest worden vrijgelaten.

Tirade
De extraverte Jabli - zijn bijnaam 'Babbels' was invoelbaar voor wie hem sprak - belde boos naar de redactie. Hoe kon de krant een foto van zijn arrestatie op de voorpagina zetten terwijl het weer eens ging om zo'n flutzaak waarin de politie niets hard kon maken?

Hij ging graag in op het aanbod dat hij zijn verhaal mocht doen als hij dat wenste.

Voor een afspraak in een koffiezaak aan de Bos en Lommerweg arriveerde Jabli in een BMW die hij op de rijbaan liet staan, met de alarmlichten aan, hoewel vele parkeerplaatsen vrij waren. In een vloeiende tirade deed hij zijn verhaal.

Het was verdomme nu al de derde keer dat hij door een arrestatieteam van zijn bed was gelicht, terwijl het alleen de eerste keer terecht was! Zijn hele huis was weer geruineerd.

'Ik word gék van de politie!' riep hij door de zaak. 'Ik kan mijn familie, mijn baas en zeshonderd buren weer gaan uitleggen dat ik onschuldig ben!'

Dat de gemiddelde Paroollezer wat zou kunnen denken van iemand die al drie keer door notabene een arrestatieteam was opgepakt (men zou vuur kunnen vermoeden waar zoveel rook is), kon hem weinig schelen. De kans op de politie te schelden, pakte hij graag, legde hij uit.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden