Amsterdamse crimineel neergeslagen in gevangenis

De Amsterdamse crimineel Cor van der T. (48), veroordeeld voor wapenbezit, is in de gevangenis mishandeld door een medegedetineerde. Van der T. raakte gewond aan zijn hoofd.

Maarten van Dun
Pi Zuyderbos/Amerswiel Beeld Google Street View
Pi Zuyderbos/AmerswielBeeld Google Street View

Dat bevestigt zijn advocaat Jan-Hein Kuijpers na berichtgeving van website Vlinderscrime.nl.

Volgens Kuijpers werd zijn cliënt vorige week in de Penitentiaire Inrichting Zuyder Bos in Heerhugowaard van achteren neergeslagen. "Hij weet niet door wie, het kwam uit onbekende hoek. Het gebeurde in een gedeelte van de gevangenis dat niet door bewakingscamera's kan worden gezien. Hij is even bewusteloos geweest, maar kon daarna gewoon weer verder lopen. Hij is behandeld door de medische dienst en is, op eigen verzoek, tot rust gekomen in een isoleercel."

Van der T., een oudgediende in het milieu, werd vorig jaar veroordeeld tot drie jaar cel voor verboden wapenbezit, nadat hij op 12 maart 2015 was aangehouden toen hij met automatische wapens in een auto rondreed.

Baris Önder
Justitie wilde hem aanvankelijk vervolgen voor het voorbereiden van één of meer liquidaties van bekende Amsterdamse criminelen, ook omdat Van der T. op het moment van zijn aanhouding in het bezit was van foto's van drie mogelijke doelwitten en gegevens over hun ontmoetingsplaatsen.

Eén van hen, de Turks-Amsterdamse Baris Önder, werd later daadwerkelijk doodgeschoten, overigens toen Van der T. al vastzat. Uiteindelijk zag zowel justitie als de rechtbank te weinig bewijs voor het voorbereiden van liquidaties.

Schande
Kort na de rechtszaak bleek dat Van der T. in dezelfde gevangenis zat opgesloten als één van de mannen die volgens justitie een mogelijk doelwit van Van der T. was geweest, de Amsterdamse crimineel Germaine R. Die R. werd overgeplaatst nadat Het Parool had bericht over de zaak.

R.'s advocaat, Gerald Roethof, sprak er schande van dat beide mannen samen vastzaten. "Of het is idioot slordig, óf het is een schandalig experiment." Het OM ontkende destijds dat sprake was van opzet.

Volgens Van der T.'s advocaat Kuijpers is er geen enkele aanwijzing dat de mishandeling van zijn cliënt nu iets te maken heeft met een eerder conflict.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden