Amsterdamse crimineel al maanden gegijzeld

De Amsterdamse crimineel Inchomar B. (29) wordt al twee maanden gegijzeld door justitie omdat hij als getuige weigert te zeggen wie op 16 augustus 2013 een moordaanslag op hem pleegde(n) in Amsterdam-West.

B. was een vriend van Gwenette Martha, die in mei werd geliquideerd in Amstelveen Beeld ANP
B. was een vriend van Gwenette Martha, die in mei werd geliquideerd in AmstelveenBeeld ANP

De gijzeling, die de rechtbank steeds verlengt, duurt uitzonderlijk lang.
Officier van justitie Sabine Tammes is ervan overtuigd dat B. de mislukte liquidatiepoging kan ophelderen. Hij heeft bevestigd dat hij weet wie hem wilde(n) vermoorden.

Het gerechtshof heeft nu tweemaal bepaald dat hij terecht in hechtenis zit. Zijn advocaat Patrick Rombouts is in cassatie gegaan bij de Hoge Raad.
Inchomar B. speelt volgens justitie een rol in de onderwereldvete die een hele reeks Amsterdamse criminelen het leven heeft gekost. Zo zou hij met de inmiddels geliquideerde Gwenette Martha en twee anderen van plan zijn geweest een hoofdrolspeler uit het rivaliserende kamp dood te schieten.

Verschoningsrecht
Ze werden in oktober 2012 opgepakt op de Dam. Nadat zijn voorarrest in die zaak was geschorst, kwam B. 16 augustus vorig jaar 's nachts naar een afspraak op de Antwerpenbaan. Hij werd klemgereden met een auto en met twee salvo's neergeschoten.

Hij wil niet over die moordpoging spreken omdat hij vindt dat hem het verschoningsrecht toekomt. Als hij zegt met wie hij had afgesproken, kan hij zelf in strafrechtelijke problemen komen omdat de afspraak wellicht om een misdrijf ging, stelt Rombouts.

B. toont zich aan de telefoon vanuit het huis van bewaring kwaad omdat hij, als slachtoffer, in de cel blijft. 'Dit is een bizarre ontwikkeling,' zegt advocaat Rombouts. 'Het is onbegrijpelijk en schandalig dat hier kennelijk andere maatstaven gelden dan in een vergelijkbare zaak waarin de getuige wél mocht zwijgen. Dit lijkt een persoonlijke vete te zijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden