Amsterdamse crèches blij met verplichte registratie

Iedereen die werkt, woont of regelmatig aanwezig is op een kinderopvang, moet zich vanaf 1 maart 2018 verplicht registreren. Amsterdamse kinderdagverblijven zijn er blij mee.

Vera Spaans
Wie zich niet registreert mag niet in de kinderopvang werken Beeld anp
Wie zich niet registreert mag niet in de kinderopvang werkenBeeld anp

Sinds de Amsterdamse zedenzaak rond Robert M., die in december 2010 aan het licht kwam, zijn de veiligheidsmaatregelen in de kinderopvang al aangescherpt.

Zo werd het vierogenprincipe ingevoerd, dat bepaalt dat een medewerker nooit in zijn eentje op een groep staat. Nu is bepaald dat iedereen die structureel betrokken is bij een kinderdagverblijf, per 1 maart 2018 moet zijn geregistreerd.

Ook mensen die zelf geen kinderen opvangen maar wel regelmatig op een opvanglocatie zijn, moeten zich registreren, maakte het ministerie van Sociale Zaken dinsdag bekend.

Annemieke Hovestadt van Partou, dat ruim 70 kinderopvanglocaties heeft in Amsterdam, is positief over de maatregel. "Medewerkers worden straks elke dag gescreend in plaats van eens per maand. En dat hoeven wij niet te doen, dat gaat via het ministerie."

Niet alles dichtregelen
Hovestadt verwacht niet dat de nieuwe regel de administratieve last enorm vergroot. "Wij zullen tegen medewerkers moeten zeggen dat zij zich moeten registreren, ja. Dat moeten zij zelf doen, met hun DigiD en hun Verklaring Omtrent het Gedrag. Zo'n DigiD heeft in principe iedereen, en medewerkers hebben al een VOG."

En de bouwvakker die zich nu moet registreren? Die heeft geen VOG. "Laten we vooropstellen dat het voor iemand die eenmalig een klusje komt doen niet geldt. En wie echt maanden bij ons over de vloer komt - voor die persoon geldt het wel."

"Maar als de kinderopvang daar veiliger van wordt, is het dat meer dan waard. Bovendien: als iemand maanden komt klussen, gaat de opvang toch meestal dicht."

Felix Rottenberg van de Branchevereniging Kinderopvang, met 71 aangesloten Amsterdamse organisaties: "Dit is een redelijk makkelijk hanteerbaar systeem. Maar je kunt niet alles dichtregelen: het belangrijkste is leiderschap op elke locatie, en de cultuur: spreek elkaar aan op gedrag. Daar begint het mee."

Hoe werkt het?

Het register is gekoppeld aan de Basisregistratie Personen en aan Justis, de screeningsautoriteit die toegang heeft tot bestanden van politie en justitie.

Als moet worden ingegrepen, krijgt de beheerder van het register, de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), een seintje. DUO neemt dan contact op met de GGD, die vervolgens in gesprek gaat met de opvang­organisatie of het gastouderbureau.

Hoewel meer mensen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) zullen moeten aanvragen, zorgt het register volgens staatssecretaris Tamara van Ark voor minder administratieve lasten.

Wie van werk wisselt hoeft niet opnieuw een VOG aan te vragen. Bovendien hoeft een werkgever die niet meer zelf te controleren. Het register voorziet daar al in.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden