Update

Amsterdamse crèche mag na huilfilmpje voorlopig weer open van de GGD

Het in opspraak geraakte kinderdagverblijf Flamingo Regenboog in Amsterdam mag voorlopig weer opengaan. De GGD heeft de crèche vandaag geïnspecteerd. Daarna heeft de gemeente besloten dat de opvang twee weken de tijd krijgt om aan drie voorwaarden te voldoen.

Beeld anp

Het kinderdagverblijf in Amsterdam-Noord mocht deze week op last van de GGD geen kinderen opvangen. De maatregel volgde nadat er een filmpje naar buiten was gekomen van een buurtbewoner waarop was te zien dat huilende peuters minutenlang in de achtertuin van de crèche werden buitengesloten.

Flamingo Regenboog moet er nu voor zorgen dat er genoeg leidsters zijn om de kinderen op te vangen. Op de dag van het incident was er één medewerker te weinig. Bovendien moet de crèche ervoor zorgen dat het zogeheten pedagogisch beleidsplan in de praktijk wordt gebracht.

Minutenlang huilend buiten
'Daar staat bijvoorbeeld in hoe je moet omgaan met kinderen die verdrietig of boos zijn', zegt een GGD-woordvoerster. 'Dat hebben ze op papier, maar er was niet naar gehandeld. Je laat geen kinderen minutenlang huilend buiten staan.' Ten derde moet het kinderdagverblijf de 'emotionele veiligheid van kinderen te allen tijde waarborgen'.

Over ongeveer 2 weken inspecteert de GGD de crèche weer. 'We kijken hoe de zaken er dan voor staan en hoe we verdergaan', aldus de woordvoerster.

Steun van ouders
Ouders van kinderen die op het in opspraak geraakte Amsterdamse kinderdagverblijf Flamingo zitten, spraken eerder vandaag hun steun uit voor de leiding en het personeel. Dat liet de oudercommissie in een open brief op de website weten.

De ouders hebben vorige week vrijdag een 'zinvolle en bemoedigende ouderavond gehad, waarin ook het vertrouwen in de leiding en het personeel van het kinderdagverblijf is uitgesproken'. Hoewel de ouders de aandacht voor het incident en de video begrijpelijk vinden, hopen ze 'in het belang van onze kinderen' dat de rust nu weerkeert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden