Amsterdamse Corporaties vrezen Europees tarief

Amsterdamse woningcorporaties verzetten zich met hand en tand tegen een nieuwe Europese belastingmaatregel, waardoor zij jaarlijks naar schatting driehonderd woningen minder kunnen bouwen.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

"De belastingen stapelen zich op," zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie voor Woningcorporaties. "Wij vragen ons af of we in de toekomst nog drieduizend woningen kunnen bouwen zoals dit jaar," zegt hij. "Ook blijft minder geld over voor milieumaatregelen."

Aanleiding is een Europese maatregel voor vennootschapsbelasting. Bedrijven mogen investeringen nog maar voor 30 procent van hun verdiensten aftrekken. Daarmee wordt belastingontwijking bestreden.

Onredelijk
Amsterdamse corporaties, die veel investeren en dus veel mogen aftrekken, betalen in 2022 30 miljoen euro bovenop de geschatte 73 miljoen euro vennootschapsbelasting.

De Vries: "Wij zijn stichtingen zonder winstoogmerk." Het is volgens hem onredelijk corporaties dezelfde belastingen te laten betalen als commerciële bedrijven. De Vries stelt voor de corporaties vrij te stellen van vennootschapsbelasting.

Opgeteld bij de verhuurdersheffing komt de nieuwe belasting hard aan. Voor Amsterdamse corporatiewoningen werd in 2017 193 miljoen euro verhuurdersheffing betaald. In 2022 betalen ze 232 miljoen euro. Dat is veel meer dan wat buiten de stad wordt betaald, omdat de heffing is gekoppeld aan de WOZ-waarde. Die is in de stad hoger.

Anti Tax Avoidance Directive
Woningcorporatie De Key betaalt daardoor volgens De Vries jaarlijks 3,5 maanden huur - gemiddeld 1750 euro per woning - aan deze heffing.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat aan de belastingmaatregel, Anti Tax Avoidance Directive geheten, niet ontkomen kan worden.

Eerder erkende minister Kajsa Ollongren van Wonen dat de belastingen de corporaties niet overal even hard treffen. Ze wil met de corporaties in gesprek gaan.

Lees ook: Corporatiedirecteur geëerd: beladen huis draagt nu haar naam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden