Plus PS

Amsterdamse cocktailweek wordt kroegentocht op niveau

Amsterdam heeft voor het eerst een eigen cocktailweek, vanaf 6 maart. Bijna zestig zaken bedachten hiervoor twee eigen cocktails. Bartender Tess Posthumus doet een greep uit het aanbod.

Tess Posthumus: 'Vrijwel alle vijfsterrenhotels in de stad hebben mooie bars geopend' Beeld -

Nog maar een paar jaar geleden waren ze op de vingers van één hand te tellen, de zaken in Amsterdam waar bartender Tess Posthumus (28) haar collega's uit het buitenland met gerust hart een cocktail liet bestellen.

Maar het kan verkeren. De cocktails hebben hier een vlucht genomen en inmiddels is de lijst met cocktailbewuste horeca een lange. Bijna zestig zaken doen mee aan de Amsterdam Cocktail Week, een kroegentocht op niveau.
evenement.

Het idee: van maandag tot en met zondag zijn in de geselecteerde bars evenementen, en elke bar bedacht voor ­deze week twee cocktails - eentje mét (€8) en eentje zonder alcohol (€5), inclusief een kaartje waarop het recept staat.

Albert van Beeck Calkoen (40), beter bekend als Mister Cocktail, zag hoe zo'n cocktailweek in Londen, Parijs en Singapore drempels verlaagde en een stevige impuls gaf aan het cocktailbewustzijn.

Hij besloot dat zoiets ook in Amsterdam moest kunnen, en met Timo Janse (manager bij cocktailbar Door 74, eigenaar en met Tess Posthumus oprichter van Perfect Serve Barshow Amsterdam en erkend cocktailgoeroe), Kevin Kroon (in mei 2016 verkozen tot de Diageo World Class Dutch Bartender of the Year) en Tess Posthumus (in 2015 verkozen tot Beste bartender van Nederland) staat de organisatie van het evenement.

Posthumus gaf vorig jaar nog wekelijks drankles in deze krant en heeft het druk genoeg. Posthumus: "Mijn boek Cocktails met Tess wordt dit jaar vertaald en uitgegeven in het Duits en in het Engels, mijn eigen barlijn - een soort pannenset voor bartenders - komt eraan en er lopen nog meer leuke projecten."

Tess Posthumus: 'De Amsterdam Cocktail Week is een mooie gelegenheid om te vieren hoe ver we zijn gekomen als cocktailstad' Beeld ANP

"Achter de bar bij Door 74 sta ik nog maar twee keer per maand ongeveer. De Amsterdam Cocktail Week is een mooie gelegenheid om te vieren hoe ver we zijn gekomen als cocktailstad. Amsterdam kan zich op dit gebied meten met steden als Londen, New York en Parijs."

Hotelbars
De cocktailweek is een moment om de balans op te maken. Van Beeck Calkoen: "Cocktails zijn niet meer alleen maar een wens van een paar vakidioten uit de horeca. We hebben een selectie van bars gemaakt waar wij willen komen, waar de drankkaart op orde is. Dat zijn er dus veel."

Uiteraard zijn er de echte cocktailbars, maar ook restaurants waar het drankgedeelte goed voor elkaar is, en natuurlijk hotelbars. "Vrijwel alle vijfsterrenhotels in de stad hebben mooie bars geopend. De buitenlandse toerist wil dat graag, maar in Nederland wordt het ook steeds meer bon ton om in hotelbars af te spreken."

In heel Nederland? Nou, de cocktailwereld in Amsterdam groeide de afgelopen jaren als een speer, in Rotterdam idem dito, maar de rest van het land blijft nog wat achter. "Ooit een Dutch Cocktail Week - van Breda tot Groningen - zou mooi zijn, maar zo ver zijn we nog niet. Eerst maar eens Amsterdam."

Rum Barrel - Fantasy Island Beeld -

Fantasy Island

Nog maar drie jaar geleden stond in Het Parool hoe de cocktail volwassen was geworden - ontdaan van het tropische parapluutje en ­andere tiki-aankleding.

Tiki is weer terug, nu met ironische knipoog. Posthumus: "Goed fout mag weer, maar het is nu wel belangrijk dat het een kwalitatief drankje is. Dan mag je verder helemaal losgaan met gekke garneringen en tikiglazen. Bij Rum Barrel (Java­straat) snappen ze dat, en deze Fantasy Island met rum van Angostura - van de bitters ja - en een huisgemaakte ananas shrub is fris en kruidig tegelijk. O ja, en tiki dus."

- 50 ml Angostura 1919 rum
- 30 ml limoensap
- 20 ml ananas shrub
- 10 ml Chartreuse Jaune
- 2 scheutjes Angostura bitters
- 1 scheutje Island Fruit bitters
Garnering: ananasblad en gedroogd limoenschijfje

Louie Louie - Tropidino Beeld -

Tropidino

Crodino, drinken we dat nog? Te weinig, vindt Posthumus. "Ik vind dat echt een ontzettend lekker drankje. Mijn oma had altijd een paar flesjes in de koelkast staan en ik snap helemaal waarom. Puur met een beetje ijs is het een perfect alternatief voor een borrel. Fris, bitter, een aperitief zoals de Italianen het bedoeld hebben."

Bij Louie Louie (Linnaeusstraat) gebruiken ze het voor de alcoholvrije Tropidino. Tropisch, met limoen, ananas en gember. Posthumus: "En je mist de alcohol geen moment."

- 100 ml Crodino
- 10 ml lime juice
- top up pineapple juice
Garnering: ananasblaadjes, gember en ­limoenpartjes

Razmataz - I popped her cherry Beeld -

I popped her cherry

Razmataz is zo'n voorbeeld van hoe het cocktailbewustzijn in Amsterdam verder is gegroeid dan in bars alleen. Eerst en vooral is Razmataz (Hugo de Grootplein) een restaurant, bekend om het heerlijke terras, maar ook hier nemen ze de cocktail serieus. Om maar aan te geven: het een sluit het ander niet uit. Bartender Tess Posthumus is fan van deze Italiaanse creatie op basis van Luxardo Maraschinolikeur.

"Maar ze hebben nog een heel fijne, ook Ita­liaans: een variant op de negroni, met Carpano Antica Formula en grapefruit. Je zou ze allebei moeten proberen."

- 30 ml Luxardo Maraschino
- 100 ml rose limonade
- 20 sweet vermouth
- 1 scheutje limoen­bitters
- 1 scheutje rozemarijnbitters
Garnering: limoenschil en flamed rozemarijn

Njoy - That's My Dam' Tini! Beeld -

That's My Dam' Tini!

Leidseplein om de hoek, omgeven door toeristenfuiken, paarse verlichting en een naam die het slechtste doet vermoeden: Njoy (Korte Leidsedwarsstraat) reken je niet meteen tot de cocktail-Eredivisie van de stad. Maar de cocktailweek is er ook om drempels over te gaan. Die van Njoy bijvoorbeeld, waar we best wat meer respect voor mogen opbrengen, zegt Posthumus.

"Deze bar doet al heel lang mee in de Amsterdamse cocktailscene en de hoofdbartender Lillyin Enderle weet precies hoe ze een goede cocktail maakt." Deze bijvoorbeeld, de That's My Dam' Tini!. "Net als Njoy; verfrissend."

- 50 ml Boomsma Dry Gin
- 25 ml citroensap
- 20 ml appelsap
- 2 barlepel sinaasappeljam
- 1 eiwit
Garnering: partje ­appel en geraspte nootmuskaat

Blueboy - Zingiber Beeld -

Zingiber

Nieuwe dag, nieuwe zaak van Casper Reinders. Nou ja, dat is misschien wat overdreven, maar de Amsterdamse horecaondernemer tovert wel de ene na de andere mooie tent uit zijn hoge hoed. Blueboy (Spuistraat) is nog maar net open en draagt bij aan de Amsterdam Cocktail Week met wat Posthumus noemt 'een perfecte pick-me-upcocktail'.

"De Zingiber is hun twist op de Espresso Martini en heel geslaagd om de avond mee te beginnen, om de broodnodige energie te krijgen voor als je nog een paar bars te gaan hebt."

- 40 ml Grey Goose vodka
- 25 ml gingerbread ­siroop
- 10 ml espresso likeur
- 5 ml hazelnoot likeur
- 1 scheutje Angostura bitters
Garnering: kruidnagel

Tips van Tess

1. Ga op avontuur
"Kroegentocht! Ga barhoppen en ga niet per se naar de dingen die je al kent, maar laat je verrassen."

2. Neem de signature cocktails
"Voor de Amsterdam Cocktail Week heeft elke bar twee cocktails ­bedacht: eentje mét en eentje zonder alcohol. Die zijn leuk geprijsd maar ook vaak spannend. Je krijgt een kaartje met recept erbij, zodat je hem thuis kunt namaken. Moeilijk? Vraag je bartender om advies."

3. Ga naar een hotelbar
"Dat doen wij Nederlanders niet zo snel. Mag ik daar wel heen als ik er niet slaap? Ja! Is daar geen moeilijke dresscode? Welnee. Als je gedoucht hebt, ben je van harte welkom. Op ­vakantie in eigen stad!"

4. Neem de non-alcoholische cocktail
"Niet alleen maar omdat het weleens verstandig is. Het heeft de bartenders ook gedwongen tot creativiteit. Non-alcoholisch vinden bartenders vaak niet sexy, maar ze hebben heel toffe dingen bedacht."

5. Download de app
"Onze app staat vol informatie over cocktails en over de week zelf. Elke dag lichten we drie routes uit, losse events staan erin - alles wat je moet weten dus."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden