Amsterdamse chemiepionier wijkt uit naar Geleen

Herman Stil
Foto © anp Beeld
Foto © anp

De technologie komt uit Amsterdam, maar Limburg mag ermee aan de slag. Biotechpionier Avantium zal in Geleen een proeffabriek opzetten om plastic te kweken. Amsterdam heeft er geen plek voor.

De Amsterdamse chemiepionier produceert grondstoffen voor plastic uit plantenafval. Daarmee kunnen frisdrankflessen worden gemaakt, verpakkingen voor de voedingsindustrie of plastic voor autofabrikanten.

In tegenstelling tot gangbare biotechnologieën gaat dat via een chemisch proces dat in plaats van dagen, seconden vergt en niet milieubelastend is. Op dezelfde wijze kan biobrandstof worden gemaakt.

Shell
Het procedé is in de jaren negentig bedacht in het Shelllaboratorium in Amsterdam-Noord. Toen Shell zelf niet direct interesse had, werd het onderzoek verzelfstandigd. Sinds 1999 zijn de kantoren en het laboratorium van Avantium gevestigd op Sloterdijk.

Nu de ontwikkelingen daar zo ver zijn dat geproduceerd kan worden, kiest Avantium echter voor het bouwen van een proeffabriek op het voormalige DSM-terrein in Geleen.

'We hebben wel gekeken naar Amsterdam,' aldus topman Tom van Aken, 'maar het Westelijk Havengebied heeft geen faciliteiten voor kleine fabrieken als de onze en het Science Park in de Watergraafsmeer heeft niet de infrastructuur voor chemie-industrie.'

Ook zouden in Amsterdam alle vergunningen en bestemmingsplanwijzigingen nieuw geregeld moeten worden, doordat er nauwelijks bestaande locaties zijn voor chemiefabrieken.

Subsidiemagneet
In Geleen is dat wel het geval. Op het Chemelotterrein wordt gebruik gemaakt van de oude infrastructuur, vergunningen en bestemmingsplannen van DSM. Vandaag kwam de financiering voor de Limburgse proeffabriek rond. Bij een trits geldschieters, waaronder ING, is 25 miljoen euro opgehaald. Daarnaast is Avantium een subsidiemagneet. Het bedrijf kreeg al een miljoen euro van het ministerie van Landbouw en voegt daar nu vijf miljoen euro van het ministerie van Economische Zaken aan toe. Verder wordt gewerkt aa subsidie van de provincie Limburg.

De keuze voor Limburg kan ook gevolgen hebben voor de toekomstige groei van het bedrijf. In 2015 wil Avantium reguliere productie van plastics starten. 'Zelfstandig of met een partner,' aldus Van Aken. 'Daarover zijn we al in gesprek met partijen in de frisdrank-, plastic- en de voedingsindustrie.'

De activiteiten in Limburg hebben volgens Van Aken geen gevolg voor het hoofdkantoor en de laboratoria in Amsterdam. 'We hebben hier een fantastisch lab, waar we onderzoek zullen blijven doen.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden