Amsterdamse chef creëert nieuwe snack: de krokodel

Guillaume de Beer, chef van restaurants Breda op het Singel en Guts & Glory in de Utrechtsestraat, heeft een nieuwe snack gecreëerd: de krokodel. Vrijdag is 'ie exclusief in Amsterdam te eten.

Hannah Stöve
De Krokodel Beeld Mannenbroeders
De KrokodelBeeld Mannenbroeders

De snack is het idee van twee Amsterdammers die afkomstig zijn uit Breda, Jeroen Balkenende en Freek Haverman. Zij proberen Brabant al een tijdje naar Amsterdam te halen: zo organiseerden ze begin dit jaar het carnavalsfeest Alaaf & Kicking in de Melkweg en de Brabanders in Amsterdam-borrel.

De heren koesteren een hartstochtige liefde voor de frikandel en organiseren daarom vrijdag de Frikandel Disco in café Sanders in de Raadhuisstraat. Haverman: "De frikandel heeft natuurlijk geen charmeoffensief nodig, want hij is immens populair. Wij zijn gewoon blij dat de frikandel er is en wilden het bestaan vieren."

Krokodel
Tijdens de 'vette friday night disco' worden er gratis frikandellen uitgedeeld, maar ook frikandellenpizza's, discodellen (frikandellen met mayonaise en discodip) en frikandellenijs.

De mannen wilden ook met een eigen frikandellencreatie komen voor het feest en bedachten na een avond brainstormen de 'krokodel', een kroket gevuld met ragout van frikandellen.

Ze vroegen een bekende, chef Guillaume de Beer van de restaurants Breda en Guts & Glory, om te helpen bij het recept.

In de snackbar
Haverman: "Hij was ontzettend enthousiast en heeft een hele avond met ons geëxperimenteerd, terwijl het restaurant vol zat en de hele boel naar frikandellen stonk." De Beer maakt deze week 400 stuks voor het feest, hopelijk genoeg voor iedereen.

Volgens Haverman zijn er al gesprekken met een producent om de krokodel ook in de snackbar te krijgen. "Er is gewoon serieuze interesse voor! Als de krokodel in de cafetaria's komt zou dat wel een droom zijn die uitkomt."

Eke Bosman, snackrecensent op het Instagramaccount @snackspert, is aanvankelijk kritisch. "De smaak lijkt me heel lekker, maar ik vraag me af of de frikandel goed past bij de structuur van een kroket. Ik heb de afgelopen jaren veel experimenten gezien zoals de discodel, waarvan ik denk: doe normaal! Maar dit zijn twee normale snacks gecombineerd, dat kan best eens lukken."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden