Amsterdamse chauffeurs opgeleid door ROC Twente

Connexxion, GVB en ROC Twente slaan met een nieuwe buschauffeursopleiding twee vliegen in een klap: het tekort aan chauffeurs slinkt en jongeren krijgen een baan.

Tessa Thepen
Moreno Peroti: 'De passie voor rijden gecombineerd met de wens mijn grootrijbewijs te halen hebben me hier gebracht.' Beeld Tammy van Nerum
Moreno Peroti: 'De passie voor rijden gecombineerd met de wens mijn grootrijbewijs te halen hebben me hier gebracht.'Beeld Tammy van Nerum

Gekleurde taartjes staan op tafel in een klaslokaal in Garage West van het GVB. Hier valt iets te vieren.

Veertien mannen en één vrouw verzamelen zich. Allemaal zijn ze jong. Handen worden geschud, men maakt een praatje. Vandaag start het gezelschap met een nieuwe opleiding tot buschauffeur.

Een uniek traject, zegt Alexandra van Huffelen, algemeen directeur van het GVB: "Connexxion, GVB en ROC Twente hebben de handen ineen geslagen om deze opleiding te realiseren. Er is een tekort aan buschauffeurs."

Pensioen
Dat komt doordat busbedrijven groeien tegelijkertijd veel buschauffeurs van de huidige generatie met pensioen gaan. Van tevoren hebben de vijftien leerlingen een keuze kunnen maken tussen de bedrijven Connexion en GVB. Na hun eenjarige opleiding krijgen ze direct een vast contract.

Ingrid Verbeek, ROC Twente: "De samenwerking met Twente lijkt misschien opmerkelijk, maar in het verleden is al eens samengewerkt tussen de partijen."

"Bovendien zijn er in Amsterdam geen ROC-scholen die een opleiding tot openbaarvervoersbestuurder de moeite vinden. De klassen zijn relatief klein, dus wordt liever geïnvesteerd in opleidingen waar wel dertig man zitten."

De leerlingen krijgen het komende jaar les in onder andere burgerschap, sociale situaties, lijnkennis, rekenen en Nederlands.

Herman Kobes, docent ROC: "Oudere buschauffeurs hebben slechts hun rijbewijs. Dat er binnen de opleiding aandacht is voor meer factoren, zoals sociale vaardigheden, is heel goed."

Ana Piliughina (27) Beeld Tammy van Nerum
Ana Piliughina (27)Beeld Tammy van Nerum

Ana Piliughina (27): 'Motorrijden doe ik ook graag'

"Om eerlijk te zijn, heb ik er van kleins af aan nooit over nagedacht om buschauffeur te worden. Wel heb ik altijd een fascinatie gehad voor de weg. Of ik achter het stuur zit of niet, ik vind het altijd leuk. Motorrijden doe ik ook graag."

"Dat ik straks mijn beroep kan uitoefenen op de weg is fantastisch. Het besturen van een groot vervoersmiddel is wat mij op het eerste gezicht het meeste aanspreekt. Mijn vriend is vrachtwagenchauffeur en op die manier heb ik voor het eerst kunnen proeven van wat het is om zo'n gevaarte te besturen."

"Daarnaast vind ik de verantwoordelijkheid die je als buschauffeur hebt leuk. Ik heb van nature een hoog verantwoordelijkheidsgevoel en dat past goed bij het werk. Na het sollicitatiegesprek kreeg ik meteen positieve spanning en enthousiasme. Dit past echt bij mij, dacht ik toen ik wegliep."

Moreno Peroti (27) Beeld Tammy van Nerum
Moreno Peroti (27)Beeld Tammy van Nerum

Moreno Peroti (27): 'Als de tijd vordert, ga je bekijken wat je verder wilt'

"Het halen van mijn grootrijbewijs naast mijn rijbewijs B is altijd een ambitie geweest, het vak van buschauffeur niet per se. Van jongs af aan was het mijn droom carrière te maken in de wereld van het profvoetbal."

"Daar ben ik veel mee bezig geweest, maar naarmate de tijd vordert ga je kijken wat je daarnaast wil en kan doen. Autorijden vind ik fantastisch, motorrijden ook."

"Die passie voor rijden gecombineerd met de wens mijn grootrijbewijs te halen hebben me hier gebracht. Ik woon zelf in Almere, dus moet wel een stukje reizen elke dag. Dat vind ik niet erg, het lijkt me een leuke opleiding."

Ousainou Touray (29) Beeld Tammy van Nerum
Ousainou Touray (29)Beeld Tammy van Nerum

Ousainou Touray (29): 'Ik wil een baan met vastigheid'

"Onlangs ben ik gaan samenwonen met mijn vriendin en in juni verwachten we een kindje. Dat is de reden dat ik voor de opleiding tot buschauffeur heb gekozen; we willen serieus bezig zijn met de toekomst. Ik wil een baan met mogelijkheden en vastigheid."

"Natuurlijk zag ik vroeger als klein jongetje in de bus de buschauffeur zitten en dacht ik wel eens: dat lijkt me leuk - maar een droom was het nooit. Op de introductiedag van de opleiding mocht ik meerijden in een bus en zag ik alles eromheen."

"Toen dacht ik pas: dit is echt leuk. Hiervoor was ik allround desktop publisher. Dat heeft te maken met dingen ontwerpen op een computer, iets totaal anders dan wat ik nu ga doen. In die branche kreeg ik nooit een vast contract, telkens contractjes van een of twee jaar. Het schoot niet op. Dat stukje zekerheid hoop ik hier wel te krijgen."

Achraf Abouri (24) Beeld Tammy van Nerum
Achraf Abouri (24)Beeld Tammy van Nerum

Achraf Abouri (24): 'Als kind zat ik al naast mijn vader op de bus'

"Mijn ouders zijn allebei buschauffeur. Als klein jochie ging ik vaak mee op pad, vooral met m'n vader. Dan zat ik naast hem en probeerde ik er wat van op te steken. Ik hielp met kijken."

"Het waren aangename ritjes. Daardoor heeft het me altijd aangesproken om buschauffeur te worden en nu ben ik oud genoeg om het te gaan doen."

"Ik ben opgegroeid in Amsterdam en woon in Osdorp. Het lijkt mij een mooie uitdaging om de stad te doorkruisen en mensen te vervoeren. De variatie aan reizigers spreekt me aan: allerlei soorten culturen en verschillen door elkaar. Daarnaast houd ik simpelweg van rijden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden