Amsterdamse cafébezoekers roken, blowen en drinken minder

Amsterdamse cafébezoekers drinken, roken en blowen minder in het café, maar het gebruik van xtc is fors toegenomen - al gebruiken ze dat buiten het café.

null Beeld Mats van Soolingen
Beeld Mats van Soolingen

Dat staat in de Antenne, een jaarlijks onderzoek van UvA en Jellinek naar middelengebruik in de uitgaansscene dat vandaag is gepresenteerd. Let wel: de Antenne 2014 richt zich louter op jongemensencafé's - 80 in totaal - en interviewde 523 cafébezoekers. Het is daarmee geen doorsnee cafépubliek.

Floor van Bakkum van Jellinek heeft wel een verklaring voor de stijging van het xtc-gebruik: cafébezoekers zijn ook vaker te vinden op feesten, dance events en party's waar drugs gewoner is dan in de kroeg. En waar elke subgroep voorheen zijn eigen habitat had, is dat nu meer gemixt. 'Studenten komen op hippe feestjes, gays in heterotenten, clubpubliek in de kroeg - alles en iedereen loopt door elkaar - de scheiding vervaagt.'

Experimenteren is gewoner
Bijna twee op de drie cafébezoekers heeft ooit xtc gebruikt, de helft het afgelopen jaar nog. Een kwart slikte de afgelopen maand xtc, en dat is een verdubbeling als je het afzet tegen de cijfers van 2010.

Experimenteren met xtc is ook voor cafébezoekers gewoner geworden, zegt van Bakkum. 'Als je het in je omgeving vaker ziet, dan is het makkelijker om het zelf ook eens te proberen.' De verkrijgbaarheid van xtc blijft onveranderd groot en de zuiverheid van xtc is nog altijd erg hoog. De gemiddelde dosering per pil blijft onverminderd hoog: 150 mg mdma.

Blij met rookverbod
De onderzoekers hebben zich in de Antenne 2014 op het cafépubliek gericht, net als vier jaar geleden. Interessant daarin is het alcoholgebruik. Het aantal riskante drinkers daalde van 27 procent in 2010 naar 23 procent in 2014. Een riskante drinker is iemand die dagelijks drinkt of meerdere dagen per week meer dan 4 glazen alcohol drinkt.

Tot een van de opmerkelijkste bevindingen behoort die over het rookverbod: 86 procent van de cafébezoekers geeft aan blij te zijn met het rookverbod in de horeca.

Ook constateert de Antenne een interessante ontwikkeling onder de rokende cafébezoekers: die groep blijft al vijftien jaar redelijk stabiel op zestig procent. Maar binnen die groep is het deel dat dagelijks rookt bijna gehalveerd: van 46 procent in 2000 naar 26 procent in 2014. Van Bakkum: 'We hebben lange tijd gedacht dat recreatief roken - dus alleen tijdens het uitgaan - niet kan, maar we zien in Amsterdam een flinke groep die het recreatief roken toch beheerst.'

null Beeld CvW/Het Parool
Beeld CvW/Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden