Plus

Amsterdamse broers veroveren de wereld via Instagram

Amsterdammers Bastiaan (19), Bob (17) en Willem Sizoo (17) zijn op Instagram razendpopulair als de Sizoo Brothers. Nu is er het fotoboek Depart, met eigen werk en werk van hun favorieten. 'Onze ouders fotograferen niet eens.'

Willem op de Hoge Veluwe, 2016 Beeld Bastiaan Sizoo
Willem op de Hoge Veluwe, 2016Beeld Bastiaan Sizoo

Wanneer Bob Sizoo met zijn broer Bastiaan en tweelingbroertje Willem bij 'mannen in pak' langsgaat voor een zakelijke afspraak, antwoordt hij steevast op de vraag of hij koffie of thee wil: warme chocolademelk. "Dat breekt het ijs een beetje," zegt Bob.

De Sizoo Brothers, zoals ze op Instagram heten, met bij elkaar bijna 300.000 volgers, hadden afgelopen jaar het drukste jaar ooit. De jonge broers reisden onder andere naar Londen, Sicilië en Zuid-Afrika om foto's te maken voor opdrachtgevers als Nikon, Panasonic en Adidas.

Reidsgids en fotoboek
Deze week komt het fotoboek Depart uit, in samenwerking met Mendo. De broers hebben van 22 fotografen foto's geselecteerd, van verschillende locaties wereldwijd.

Willem: "Het is eigenlijk een reisgids. Bij de foto's staan de coördinaten van de locaties, zodat je in de ochtend precies op een bepaald punt de zonsopgang kunt fotograferen." Bastiaan: "Maar het is ook een fotoboek om lekker bij weg te mijmeren."

Bastiaan heeft verder de website Amsterdamview.org opgericht. Op het Instagramaccount, dat meer dan dertigduizend likes heeft, deelt hij foto's van Amsterdam.

Stickerperiode
De fotografie begon voor de broers tien jaar geleden. Bastiaan deed mee aan fotowedstrijden en op een dag won hij er één van National Geographic.

Bastiaan: "Toen kwam ik bij het Jeugdjournaal." Bob: "En wij dachten: wat is dit nou? Toen gingen wij ook foto's maken." Bastiaan: "En onze ouders fotograferen niet eens. Onze moeder maakte wel onze jeugdfoto's, maar nu stagneert het een beetje." Ze lachen alle drie.

Bob en Willem plaatsten hun foto's op Instagram en al snel kregen ze 'deals', maar nog niet de 'lucratieve deals'. Willem: "We kregen dan in ruil voor foto's pennen en kleding, maar voornamelijk stickers." Bastiaan lacht. "Die stickerperiode is allang voorbij."

Sinds twee jaar willen grote bedrijven met hen samenwerken. Waarom zijn de foto's van de broers zo succesvol op Instagram, waarom willen bedrijven deals sluiten? "We vallen niet terug in routine," zegt Bastiaan. Willem: "We zijn vrij om te doen wat we willen." Bob: "We hebben geen vrouw, geen kinderen, geen ontzettend hoge huur. We hebben een superpositie."

Boom met een koe
Na de 'stickerperiode' was er nog een periode van 'het Achterhoek-mistconcept'. De broers, die in de Achterhoek zijn opgegroeid, fotografeerden op de middelbare school vooral in de natuur. Vaak werden het foto's van mist. Die natuurfotografie maakte hen populair.

Willem, Bastiaan en Bob Sizoo (vlnr) Beeld Eva Plevier
Willem, Bastiaan en Bob Sizoo (vlnr)Beeld Eva Plevier

Bob: "Ik zag laatst weer een foto van een boom met een koe met vierduizend likes. Nu zijn er straatfoto's van bijvoorbeeld Londen en die krijgen dan maar tweeduizend likes." Bastiaan: "Dat is wel het lastige aan Instagram, dat volgers heel erg gewend zijn aan een bepaald soort fotografie en dat het ook weer lastig is daarvan af te wijken."

Kleven er ook nadelen aan het Instagramleven dat ze nu leiden? Bastiaan: "Natuurlijk is het soms ook wel frustrerend. Je moet een goede workflow hebben, er zijn constant meetings en de volgers verwachten iets van je."

Bastiaan weet ook direct de voordelen te noemen: "We hebben nu een heel groot netwerk. We kennen veel mensen over heel de wereld die onze beste vrienden zijn geworden. Als we nu naar New York gaan, zijn daar mensen waar we kunnen crashen."

Duimen omhoog
Vorig jaar hebben ze alle drie eindexamen gedaan. Nu ligt hun toekomst bij fotografie. Bastiaan is bezig met de website en het Instagramaccount Amsterdamview.org. Bob en Willem zijn naar de fotovakschool gegaan.

Willem: "Mijn leraar zei: 'Ik heb voor Philips gefotografeerd.' Toen dacht ik: tja." Hij steekt lachend twee duimen omhoog. "Ik heb maar niet verteld wat ik allemaal doe." Bob vertelde het wel op school en liet wat foto's zien aan zijn leraar. Diens reactie: "Heb jij dit gemaakt? Dat geloof ik niet."

Het is wel de vraag wat de broers überhaupt nog op de fotovakschool kunnen leren. Bob: "Ik wil veel shit leren over studiofotografie." Bastiaan: "Je moet minder shit zeggen." Bob kijkt hem bedenkelijk aan en begint opnieuw: "Ik wil op de fotovakschool veel shizzle leren over studiofotografie. En ze hebben daar gratis wifi."

Depart (€39,99, uitgeverij Terra) is vanaf donderdag verkrijgbaar, via mendo.nl en via Instagram te volgen: @bastiaansizoo, @bobsizoo, @willemsizoo.

Madeira Island, Portugal Beeld Ollie Nordh
Madeira Island, PortugalBeeld Ollie Nordh

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden