Amsterdamse boyband hit in Engeland met anti-brexit song

Nederlandse bands die in het buitenland doorbreken zijn schaars, maar de Breunion Boys uit Amsterdam lijkt er in te slagen.

Dat heeft - met alle respect - meer te maken met hun boodschap dan met hun muziek. De boyband probeert al zingend een brexit te voorkomen.

Vrijdag is het liedje van de kakelverse Amsterdamse band Breunion Boys te zien én te beluisteren bij ochtendshow Good Morning Britain op ITV, een programma dat eerder dit jaar een exclusief interview had met de Amerikaanse president Donald Trump.

's Middags is de band te gast bij Sky News. "En misschien daarna ook nog wel op andere plekken, we zijn er nu toch", zegt Julia Veldhuis, visual artist en bedenkster van Breunion Boys.

De afgelopen week ging de boodschap van de boyband (Britain, you're Great, but together we're greater) al een soort van viraal. Britse, Duitse en Belgische media berichtten erover, er volgde een artikel op de website van CNN en op die manier werd zelfs het Chinese staatspersbureau Xinhua bereikt.

Stap terug
Die aandacht was precies de bedoeling. "Dit is geen grap", zegt Veldhuis. "Het is heel erg gemeend. Het komt voort uit een brandend Europees hart. Ik zie het naderende vertrek van de Britten als een stap terug. Ik was echt teleurgesteld, en daar wil ik iets mee doen. Burgerschap brengt verantwoordelijkheid met zich mee."

Het werd een boyband, en de inspiratie daarvoor kwam - niet toevallig - ook uit Groot-Brittannië. "De brexit doet me denken aan het stoppen van Take That, waar ik vroeger fan van was. Dat bracht een vergelijkbaar gevoel teweeg."

Verloren liefde
Wie de clip van Breunion Boys Hajo, Seyed, Joshua, Gilles en Pablo met geluid uit bekijkt, ziet de typische boyband moves. Gekwelde gezichten, gebroken harten, grootse handgebaren. De leden, vier Nederlanders en een Spanjaard, knielen op het strand, de blik op de Noordzee, turend naar een verloren liefde.

Het liedje, gecomponeerd door Flavia Faas, staat pas een week online, maar maakt al een hoop reacties los. "Door dit liedje wil ik de hardst mogelijke brexit", zegt een Brit gekscherend. Maar serieuze commentaren zijn er ook, en veel, vertelt Veldhuis. "De voorstanders van de brexit reageren en masse. Dat is juist goed: met hen willen we in gesprek."

Tour
Om ook echt contact te krijgen met de Britse kiezers, wil de kakelverse band dit voorjaar gaan toeren in Britse pubs en clubs. Als het aan Veldhuis ligt hebben de Breunion Boys dan meer te bieden dan deze ene single. Voor de instant-fans is er in elk geval ook al een speciaal ingezongen kerstboodschap.

Veldhuis ziet het vertrek van de Britten niet als een gelopen koers. "Er zijn twee miljoen jongeren die destijds niet stemgerechtigd waren en misschien een andere mening hebben dan hun landgenoten. En je hebt de Leave-stemmers die nu spijt hebben van hun keuze. Naar hen moet ook geluisterd worden.''

Lees ook: Amsterdamse boyband Breunion Boys wil brexit tegenhouden

Breunion Beeld Breunion
BreunionBeeld Breunion
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden