Amsterdamse bouwdrift stuwt provinciale cijfers op

In Noord-Holland werden vorig jaar zowel absoluut als relatief gezien de meeste woningen bijgebouwd, mede door de bouwdrift van Amsterdam. Landelijk neemt het aandeel nieuwbouwappartementen toe, maar in Amsterdam worden juist meer eengezinswoningen bijgebouwd.

In de Daguerrestraat op IJburg wordt een van in totaal vier nieuwbouwcomplexen gerealiseerd met woningen voor erkende vluchtelingen en studenten Beeld Floris Lok
In de Daguerrestraat op IJburg wordt een van in totaal vier nieuwbouwcomplexen gerealiseerd met woningen voor erkende vluchtelingen en studentenBeeld Floris Lok

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag op basis van cijfers uit uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). In de provincie Noord-Holland werden vorig jaar ruim tienduizend woningen bijgebouwd, waarvan meer dan de helft in Amsterdam zijn gebouwd.

De groei van de woningvoorraad door nieuwbouw was daardoor van alle provincies het sterkst in Noord-Holland en van alle steden het sterkst in Amsterdam. Er werden in de stad vorig jaar dan ook twee keer zoveel nieuwbouwwoningen gerealiseerd als een jaar eerder.

Nog steeds worden in Amsterdam relatief veel appartementen gebouwd, maar er vindt wel een verschuiving plaats. Iets meer dan 88 procent van de Amsterdamse woningvoorraad bestaat uit appartementen, maar van de woningen met een bouwjaar van 2005 of later is iets minder dan 86 procent een appartement. Het aandeel eensgezinswoningen in de stad neemt aldus toe.

Krappe markt
Die Amsterdamse bouwhonger is voorlopig nog niet gestild. Vorig jaar werden een recordaantal van ruim achtduizend woningen in aanbouw genomen. Daarvan zijn ongeveer tweeduizend sociale huurhuizen en 2200 studentenwoningen. Daardoor zal Amsterdam ook dit jaar waarschijnlijk bovenaan de lijst staan als het gaat om het aantal gerealiseerde nieuwbouwwoningen.

Dat is ook wel nodig, want de Amsterdamse woningmarkt is krap. Het aantal verkochte woningen daalde vorig jaar, en dat komt volgens makelaarskoepel NVM door het 'droogkoken' van de markt. Woningen die wel te koop zijn, wisselen in een mum van tijd van eigenaar. Vooral nieuwbouwhuizen in de stad waren in het eerste kwartaal van dit jaar flink meer in trek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden