Amsterdamse Bostheater krijgt verlichting in het bos

Bezoekers van het Amsterdamse Bostheater hoeven vanaf vrijdag na een voorstelling niet meer door het pikdonkere bos hun weg naar huis te zoeken. De gemeente gaat verlichting plaatsen tussen het theater en de Bosbaan.

Maxime Smit
Een voorstelling van het Amsterdamse Bostheater op Oerol, Terschelling, in 2013. Beeld anp
Een voorstelling van het Amsterdamse Bostheater op Oerol, Terschelling, in 2013.Beeld anp

De verlichting bestaat uit ledlampjes die in het wegdek worden aangebracht. In totaal gaat het om tachtig lampjes die worden aangebracht over een afstand van 800 meter.

"Het theater ligt nu nog enigszins verscholen," zegt Evert Middelbeek, manager van het Amsterdamse Bos. "Zeker 's avonds. Sommige bezoekers vonden het eng om na de voorstelling terug te fietsen door het donkere bos, dus we gaan nu lampjes plaatsen zodat je sneller terugbent in de bewoonde wereld."

Precies op tijd
De lampjes werken op zonne-energie en laden zichzelf overdag op om heel de nacht te blijven schijnen. Ze worden aangebracht vanaf de parkeerplaats van het Amsterdamse Bostheater tot aan de Bosbaan. Vanaf daar is het terrein open genoeg om ook 's avonds je weg te vinden zonder licht. Tussen de parkeerplaats en het theater zorgt de organisatie van het theater zelf voor verlichting.

Op de parkeerplaats bij het theater lagen de afgelopen dagen al een paar lampjes als test, maar donderdag worden alle lampjes aangebracht. Dat is precies op tijd voor de première vrijdag van Romeo en Julia, de grote zomervoorstelling dit jaar van het Amsterdamse Bostheater.

Spannend
"Het wordt drukker en drukker in het bos en bij het theater, dus het is goed dat dit er komt," zegt Middelbeek.

Artistiek directeur van het Amsterdamse Bostheater Ingejan Ligthart Schenk zegt blij te zijn met de verlichting. "Eerder was het misschien hartstikke spannend om naar huis te fietsen, maar het was niet handig. Je zag helemaal niks."

De lampjes passen binnen de plannen om het Amsterdamse Bostheater te professionaliseren. Het zomerprogramma is sinds enkele jaren veel uitgebreider dan het eerder was.

Exclusief
Directeur Ligthart Schenk sprak in een interview vorig jaar met Het Parool de wens uit van het meer dan tachtig jaar oude theater een 'cultuureiland' te maken 'waar van mei tot september elke dag wat te beleven is op het culturele vlak'.

Manager van het Amsterdamse Bos Evert Middelbeek zegt tot slot dat de verlichting exclusief voor het gedeelte tussen het Amsterdamse Bostheater en de Bosbaan is. "Het bos moet wel bos blijven."

Lees verder: Bostheater is podium voor Romeo en Julia à la Diamantbuurt [+]

De rode lijn laat zien waar de verlichting tussen het Amsterdamse Bostheater en de Bosbaan komt. Beeld Gemeente Amsterdam
De rode lijn laat zien waar de verlichting tussen het Amsterdamse Bostheater en de Bosbaan komt.Beeld Gemeente Amsterdam

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden