'Amsterdamse borrel' met tafelzuur voor EU-gasten

'And this is our famous ossenworst with Amsterdams tafelzuur.' Als burgemeester Eberhard van der Laan woensdagavond de 27 aanwezige Eurocommissarissen welkom heet in de Hermitage, zal hij het niet nalaten trots te wijzen op de borrelhappen die rondgaan.

Eerder deze week opende burgemeester Van der Laan het culturele EU-programma op het Marineterrein.Beeld anp

De aftrap van het Nederlands voorzitterschap van de EU krijgt een onmiskenbaar Amsterdams tintje: in plaats van exquise eenhapsgerechtjes krijgen de aanwezigen blokjes kaas, ossenworst en augurkjes. Het past bij de sobere invulling van het EU-feestje die de gemeente voorstaat, maar toont ook het chauvinisme dat zo met de stad is verbonden.

In het gedetailleerde draaiboek heet dit programmaonderdeel de 'Amsterdamse borrel', maar ook zonder de gele Amsterdamse uitjes zal het leden van de Europese Commissie niet ontgaan in welke hoofdstad ze zijn. Eerst worden de Eurocommissarissen per boot naar de Hermitage vervoerd. Daar worden ze ontvangen in de zaal waar de vermaarde schuttersstukken hangen: de gigantische groepsportretten uit de zeventiende eeuw.

Subtiele hint
De stukken van onder anderen Ferdinand Bol, Bartholomeus van der Helst en Nicolaes Pickenoy symboliseren de positie van de Nederlandse burgers als dragers van de macht, geschilderd in een tijd dat in de rest van Europa de macht bij de vorsten en de adel lag. Een subtiele hint richting de Europese Commissie, een instituut waarvan de democratische legitimiteit nog wel eens in twijfel wordt getrokken.

Daarna volgt in de Kerkzaal een driegangendiner. De Eurocommissarissen worden daar verdeeld over zeven ronde tafels, waar ze dineren met een lid van het Amsterdamse college van burgemeester en wethouders en een aantal prominente Amsterdamse genodigden, zoals VU-voorzitter Jaap Winter, directeur van het Leger des Heils Henk Dijkstra, ID&T-oprichter Duncan Stutterheim en directeur van Amsterdam Gay Pride Irene Hemelaar. 'Mensen met verfrissende ideeën die kunnen inspireren,' aldus een gemeentewoordvoerder. Bij de tafelschikking is gekeken naar de inhoudelijke overlap met de portefeuille van de Eurocommissarissen.

Geen slemppartij
Beschaafde gesprekken over belangwekkende zaken dus, een ouderwetse slemppartij valt, ondanks de aanwezigheid van Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker (volgens eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem een 'verstokt drinker'), niet te verwachten. Bovendien moet iedereen de volgende ochtend om negen uur alweer aantreden in het Scheepvaartmuseum voor een welkom door premier Mark Rutte.

Om één uur verwachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima de Eurocommissarissen op het Paleis op de Dam. Dat bij die ontvangst ook ossenworst wordt geserveerd lijkt uitgesloten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden