Amsterdamse bomen waaien makkelijk om door ondergrondse kabels

De vele ondergrondse kabels en leidingen die afgelopen eeuw zijn aangelegd in Amsterdam, zijn mede debet aan het grote aantal bomen dat zaterdag omwaaide in de zwaarste zomerstorm sinds 1901.

Rob Rombouts
Op de Westermarkt waaiden drie bomen om. Beeld Maarten Brante
Op de Westermarkt waaiden drie bomen om.Beeld Maarten Brante

Dat zegt Henk Werner van Pius Floris Boomverzorging. Hij pleit voor maatregelen om verdere wortelschade tegen te gaan, bijvoorbeeld door voortaan per straat één grote kabelgoot aan te leggen.

Het valt Werner mee dat de storm slechts één leven eiste: in Wolfheze (Gelderland) overleed een 59-jarige man uit Strijen toen er een boom op zijn auto viel. Op het Zoutkeetsplein in Amsterdam viel een boom op een auto maar de twee inzittenden overleefden het.

In de afgelopen twee jaar zijn in Amsterdam twee 'boomdoden' gevallen: vorig jaar juli kwam een schuilende dakloze om toen een boom een bushokje op de Nieuwezijds Voorburgwal verpletterde. In oktober 2013 stierf een 21-jarige toeriste op de Herengracht toen er een boom omviel. Toen waaiden 1068 bomen om.

Slappe bodem
Werner denkt dat de stormwaarschuwingen hun werk hebben gedaan. Een schatting van het aantal Amsterdamse bomen die zijn gesneuveld, kan hij nog niet maken. Wel is het Vondelpark met twintig gevelde bomen zwaar getroffen, mede als gevolg van de slappe bodem.

Doordat de bomen in deze periode vol in het blad staan, zijn ze zwaarder en vangen ze meer wind. 'Alle kracht die tegen de boom aanblaast, moet via de wortels worden afgevoerd. Precieze aantallen hebben we niet. Bovendien zijn we nog wel een paar weken bezig met bomen die los staan of zijn ingescheurd.'

Twintig man van Pius Floris zijn dit weekeinde al daarmee aan het werk gegaan.

Heftig
Werner pleit voor een betere scheiding van kabels en wortels. 'Toen er bomen werden geplant in het begin van de vorige eeuw, was er soms nog niet eens riolering. Riolering, kabels en leidingen zijn daarna tussen de wortels door gelegd. De ondergrondse infrastructuur is heftig. Boomwortels zijn er niet voor niets.'

De Amsterdamse brandweer rukte dit weekeinde driehonderd keer uit voor stormschade.

Eind vorig jaar begon Amsterdam een zogeheten boomveiligheidsregistratiesysteem, inclusief een paspoort voor elke boom met informatie over type, lengte, dikte en gezondheid. Amsterdam telt naar schatting één miljoen bomen.

In onderstaand kaartje vind je een overzicht van de stormmeldingen waarvoor de brandweer moest uitrukken.

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld reuters
Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden